U prvih deset mjesta najguglanijih pojmova vezanih uz hranu u 2021. godini svoje su mjesto našli i zgnječeni krumpiri. Toj slavi ovo jelo može zahvaliti TikTok video uradcima i kućnim kuharima koji na kreativan način podsjećaju kako pripremiti vrlo jednostavna a ukusna jela. A zgnječeni, hrskavi, zapečeni krumpiri začinjeni maslinovim uljem i začinima, privlače jednostavnom pripremom i odličnim okusom čija je tajna u tome da se krumpir prvo skuha u komadu, te potom zgnječen i začinjen zapeče u pećnici. Najbolji su još vrući, netom iz pećnice, a poslužite ih za lagani ručak ili večeru uz svježu salatu ili kao prilog.
A kako bi u potpunosti uživali u ovim krumpirima otkivamo i male tajne za pripremu još ukusnijeg obroka.
Birajte manje krumpire. Mlade krumpire ne gulite jer i kora krumpira doprinosi odličnom okusu.Možete koristiti i crvene i žute sorte.
Krumpire pecite na velikom limu za pečenje jer je važno ostaviti dovoljno mjesta između svakog krumpira. Premažite papir za pečenje maslinovim uljem, tako će krumpiri biti još hrskaviji.
Začinite ih! Na primjer sirom ali nakon pečenja, baš kao i ukusnim umacima na bazi začinskog bilja, tahini umakom, pestom od kelja, umakom od vrhnja i češnjaka...
Zgnječeni krumpiri
Sastojci:
1 kg krumpira (malih do srednje veličine)
žličica soli, malo papra
4 žlice maslinovog ulja
malo svježeg peršina, vlasca ili mladog luka
Priprema: krumpire operite, očistite, ogulite ako nisu mladi. Kuhajte u komadu u slanoj vodi oko 20 minuta. Kuhane krumpire ocijedite. Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva, te lim za pečenje obložite papirom za pećenje. Papir premažite s malo maslinovog ulja. Kuhane, malo ohlađene krumpire stavite na lim za pečenje te gnječilicom za krumpir zgnječite svaki krumpir na oko 1 do 1,5 cm (tanji krumpiri su i hrskaviji). Pokapajte s malo maslinovog ulja te začinite s malo soli i papra. Pecite oko pola sata te poslužite tople s dodatkom svježe nasjeckanog peršina, vlasca ili mladog luka. Za one željne mediteranskih okusa savjet je pri pečenju dodati malo ružmarina ili timijana.