Znate li da alkohol ne samo da aromatizira kolače već im daje puniji okus i sočnost? Pa ne čudi što se iza pojma "slastice za odrasle" nalazi niz ukusnih recepata u kojima se odabrano alkoholno piće spaja sa šećerom i voćem, čokoladom, medom, citrusima i ostalim sastojcima za kolače. I dok većina na spomen alkohola u kolačima i slasticama prvo pomisli na rum, za slatke delicije mogu se koristiti i voćne rakije, likeri, konjaci, džin, viski… Kombinacija je mnogo, zato odaberite recepte koji vam se čine odličnim i u kombinaciji s malo alkohola, ali i zapmatite kako će kreme s vanilijom dobit će više okuse dodavanjem malo bourbona, crno vino snažno će istaknuti okus kakaa iz čokolade, a bijelo će izvući reskost iz voća.
Savjet više: kod pripreme krema s alkoholom bitno je ne kuhati ga već ga dodati pred sam kraj.
Torta s voćem i konjakom
Sastojci:
60 ml konjaka
25 g očišćenih višanja (može i smrznutih)
25 g kandirane narančine korice
250 g grožđica
25 g suhih marelica
2 jaja
2 žličice agavina sirupa
120 g brašna
120 g maslaca
prstohvat soli
120 g šećera u prahu
20 g nasjeckanih oraha
naribana korica neprskanog limuna
100 g bijele glazure za kolače
svježe bobičasto voće za ukras
Priprema:
U velikoj posudi pomiješajte konjak, višnje, kandiranu naranču, grožđice i nasjeckane marelice. Izmiksajte jaja, sirup, brašno, maslac, šećer i sol. Zatim umiješajte voće, nasjeckane orahe i limunovu koricu. Ulijte u lim za torte i pecite 3 do 4 sata u pećnici zagrijanoj na 125 stupnjeva. Kada se kolač ohladi, prelijte pripremljenom bijelom glazurom i ukrasite svježim voćem, naša je preporuka nar.
Pečene breskve s rumom
Sastojci:
500 g bresaka (svježe ili iz konzerve)
2 žlice meda
1 žličica naribanog đumbira
sok i naribana korica 1 neprskanog limuna
1 žlica maslaca
1/2 žličice ružičastoga papra
4 žumanjca
50 g finog smeđeg šećera
60 cl ruma
4 kugle sladoleda od vanilije
šećer u prahu
Priprema:
Breskve narežite na polovice i izvadite koštice. Premažite mješavinom meda, đumbira i dvije žlice limunova soka. Na grill tavi rastopite maslac pa pecite polovice bresaka sa svake strane oko dvije minute. Zgnječite papar, pomiješajte ga s malo limunove korice i dodajte breskvama. Istucite žumanjca sa šećerom na pari, a pretkraj dodajte i rum. Nakapajte breskve kremom s rumom i ukrasite kuglom sladoleda. Pospite preostalom limunovom koricom i šećerom u prahu.
Mini pite s jabukom i rakijom
Sastojci
Tijesto:
175 g brašna
75 g narezanog maslaca
25 g šećera u prahu
korica naranče
2 jaja
100 g džema od brusnica
šećer u prahu za posipanje
Nadjev:
100 g svijetlih grožđica
160 g tamnih grožđica
4 žlice voćne rakije
korica i sok od ½ limuna
100 g smeđeg šećera
2 žlice miješane ušećerene korice
1 naribana jabuka
Priprema:
Namočite grožđice u rakiji i limunovu soku oko sat vremena. Ocijedite ih, a tekućinu sačuvajte. Pomiješajte sve sastojke pa na kraju umiješajte i alkohol. Ostavite u staklenki najmanje jedan dan da se sastojci povežu. Brašno, maslac, šećer u prahu i koricu naranče stavite u multipraktik i izmiksajte dok ne dobijete mrvice. Dodajte jedno jaje i nastavite miksati dok se tijesto ne počne oblikovati u kuglu. Lagano razmijesite na pobrašnjenoj površini. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Razvaljajte tijesto i izrežite oko 18 krugova. Utisnite ih u kalupe za mini pite pa nadjenite sa po žličicom nadjeva.
Skupite ostatke tijesta, umijesite ih pa ponovno razvaljajte i izrežite zvjezdice. Utisnite ih na mini pite i premažite razmućenim jajem. Pecite 12 do 15 minuta dok ne postane zlaćane boje. Kada se ohlade, pospite šećerom u prahu.