Danas, 27. prosinca je dan kolača s kandiranim voćem, slastice bez koje bi božićni i novogodišnji blagdani bili nekako - prazni! Naime, ovo je klasična slastica koju radimo za blagdane, laka je za izradu i svi je vole.
Zanimljivo je da su kolači s kandiranim voćem pronađeni u drevnim egipatskim grobnicama, a prema New York Timesu, u ovom su kolaču uživali stari Rimljani a zvali su ga - satura. Bila je to mješavina ječma, sjemenki nara, orašastih plodova i grožđica zajedno s medom. Neki nagađaju da je ovo jelo izmišljeno kao način za očuvanje voća. Britanci su ga uveli u svoju tradiciju negdje u 15. stoljeću, kada je na otok stiglo suho voće s Mediterana. Početkom 18. stoljeća voćni kolač bio je potpuno zabranjen u cijeloj kontinentalnoj Europi; srećom, zabrana nije dugo trajala…
Danas se ovaj kolač jede diljem svijeta, u svojim verzijama naravno, od Australije, Bahama, preko Italije (recimo panettone), Poljske, Rumunjske, pa do Indije, Amerike i Kariba. Ako ga slučajno niste napravili još za ove blagdane, isprobajte recept u nastavku!
Sastojci:
100 g margarina ili maslaca na sobnoj temperaturi
2 jaja
250 g brašna
1 prašak za pecivo
150 g šećera
1 vanilin šećer
malo soli
malo ruma po želji
korica limuna
125 ml slatkog vrhnja
200 g grožđica
100 g kandiranog voća po izboru
l
Prvo ugrijte pećnicu na 180-200 stupnjeva. Umutite maslac ili margarin sa šećerom, vanilin šećerom, dodajte malo soli i korice limuna. Pomiješajte a zatim dodajte jaja i nastavite miješati. Potom u smjesu naizmjenično dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo te slatko vrhnje i malo ruma po želji a na kraju i kandirano voće i grožđice. Dobiveno tijesto ulijte u duguljasti četvrtasti lim za pečenje kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje te stavite u pećnicu. Kad je kolač gotovo, pustite da se ohladi te ga pospite šećerom u prahu ili prelijte glazurom.