Ako ste se odlučili za ove blagdane napraviti svoju kućicu od medenjaka (gingerbread house), znajte da vas čeka pravi slatki izazov. Ipak, sav taj trud se itekako isplati kad vidite konačan rezultat - slatku (izgledom i ukusom) kućicu koju ste napravili skupa s članovima obitelj i/ili prijateljima. Ovo je odlična zabava za svih a mi vam donosimo upute koje će vam pomoći izradi!

Za početak, trebate ići u nabavku sastojaka i slatkiša koje ćete koristiti za izradu i ukrašavanje kućice. Trebaju vam bomboni, gumeni su dobar izbor recimo, kao i oni u obliku štapića. Čokoladne praline mogu poslužiti za izradu kamenog zida oko kuće, a kolačići u obliku vafla mogu poslužiti za crijep. Glazuru pak koristite za izradu ukrasnih dizajna oko zidova kuće i krov a s njom možete i lijepiti sve sastojke.

profimedia-0269444909.jpg
Foto: Profimedia

Također, trebate odvojiti dovoljno vremena za izradu tijesta i dijelova, za razvlačenje tijesta i pečenje svih komada, zatim za sastavljanje komada a onda i za najzabavniji dio, ukrašavanje. Računajte da vam treba i nekoliko dana za cijeli proces pa je najbolje da počnete danas ako je želite imati spremnu za Badnjak!

Sastojci:
828 g višenamjenskog brašna, plus još za valjanje tijesta
1/2 žličice praška za pecivo
4 žličice mljevenog đumbira
4 žličice mljevenog cimeta
1/2 žličice mljevenih klinčića ili pimenta
1/2 žličice soli
170 g maslaca, omekšanog
280 g pakiranog svijetlosmeđeg šećera
2 velika jaja
1 šalica tamne melase
1 žlica vode

Glazura:
2 velika bjelanjka
2 2/3 šalice šećera u prahu, podijeljeno

Za ukrašavanje:
Gumeni bomboni
Okrugli pepermint bomboni
Praline
Obični ili mini marshmallowsi
Snjegović
Prskalice
Narendani kokos (za snijeg)
Šarene žitarice (razni cornflakesi)

profimedia-0575268940.jpg
Foto: Profimedia

Izrada:

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, đumbir, cimet, piment i sol. Stavite sa strane. Zatim uz pomoć miksera s nastavkom za lopatice, izmiksajte maslac i smeđi šećer na srednjoj brzini dok se ne umiješaju. Umutite jaja, melasu i vodu dok se dobro ne sjedine.
Sad pomiješajte mokre i suhe sastojke i zamijesite tijesto - umutite polovicu smjese brašna u smjesu melase dok se dobro ne izmiješa i ne postane glatka. Dodajte preostalo brašno i nastavite miješati dok se dobro ne sjedini i ne dobije se mekano kohezivno tijesto.

Okrenite tijesto na malo pobrašnjenu radnu površinu i mijesite rukom 5 ili 6 puta dok tijesto ne postane glatko i sjedinjeno. Ako je tijesto premekano, dodajte još malo brašna.
Tijesto podijelite na pola, malo ih pritisnite i svaku polovicu zamotajte u plastičnu foliju. Ostavite u hladnjaku najmanje dva sata, najbolje preko noći.
Tijesto možete napraviti i 3 dana prije no što mislite raditi kućicu. Pustite da odstoji na sobnoj temperaturi najmanje 10 minuta prije nego ga razvaljate.

Sad napravite uzorak kućice od medenjaka i to od komada tvrdog papira ili kartona. Na internetu možete naći razne primjere ili napravite svoje - koristite ravnalo i napravite sve dijelove (primjer u nastavku).

profimedia-0301209496.jpg
Foto: Profimedia

Zagrijte pećnicu na 180°, s rešetkom pećnice u sredini. Pripremite nekoliko ravnih limova za kolačiće, po mogućnosti one za koje znate da se neće iskriviti na vrućini pećnice.

Na veliku ravnu površinu raširite pergament papir za valjanje. Papir lagano pospite brašnom. Radeći s jednim po jednim dijelom tijesta, razvaljajte tijesto na ravnomjernu debljinu od malo više od pola cm. Na površinu tijesta dodajte malo brašna, pa provjeravajte da li se lijepi dok ga razvaljate (ako se lijepi, dodajte još brašna. Ako je razvaljano tijesto jako mekano, možete ga zamrznuti na sat vremena prije rada s njim.

Po površini tijesta utrljajte malo brašna. Stavite komade uzorka na tijesto, onoliko komada uzorka koliko stane na tijesto. Malim oštrim nožem izrežite komade uzorka iz tijesta, često brišući površinu noža. Ovisno o tome koliko je tijesto mekano, možda ćete morati škarama izrezati papir za pečenje. Uzorke možete izrezati kroz tijesto i papir za pečenje, stavljajući komade tijesta s papirom izravno na limove za kolačiće. Prvo radite veće dijelove a onda manje, pecite ih dok rubovi tek ne počnu tamniti, 11-15 minuta velike komade, 6 do 8 minuta one male.
Okrenite limove za kolačiće na pola pečenja da se ravnomjernije zapeku. Kad su dijelovi gotovi, izvadite ih na rešetke da se ohlade, oko 15 minuta.
Dok su komadi još malo topli, preko njih položite uzorke i velikim ravnim kuharskim nožem odrežite sve dijelove koji su se tijekom pečenja proširili izvan uzorka.
Sada čekajte da se sve potpuno ohladi.

U međuvremenu radite glazuru: bjelanjke i 1 1/3 šalice šećera u prahu umutite u glatku smjesu. Ako planirate jesti svoju kućicu od medenjaka možete koristiti pasterizirane sušene ili tekuće bjelanjke ili u svježi bjelanjak dodajte malo soka od limuna.
Poptom dodajte preostali šećer u prahu u smjesu. Miksajte na velikoj brzini dok glazura ne dobije čvrste vrhove. Ako ne stvara čvrste vrhove, dodajte još šećera u prahu.
Kad je gotova, glazuru prekrijte do korištenja a kad ste spremi za ukrašavanje,
njome napunite slastičarsku vrećicu.

profimedia-0602946894.jpg
Foto: Profimedia

Sad počinjemo raditi kućicu - prvo odaberite čvrstu podlogu, ili ravan lim za kolačiće, ili debeli, čvrst komad kartona. Bočne stranice kuće dobro namažite s glazurom - nanesite debelu liniju glazure duž kratkog kraja jednog od bočnih dijelova. Pritisnite bočni dio uz rub prednjeg ili stražnjeg dijela. Držite na mjestu nekoliko minuta dok se glazura djelomično ne stegne. Ponovite s drugim bočnim dijelom kao i s drugim kratkim rubovima bočnih dijelova i preostalim prednjim/stražnjim dijelom. Dodajte glazuru svugdje gdje treba popuniti praznine kao i za dodatnu stabilnost. Pustite da odstoji najmanje sat vremena prije nego što krenete na izradu krova.

Krovni dijelovi su pravokutnog oblika. Postavite dijelove krova tako da dugi krajevi pravokutnika idu uz vrh kuće. Pomaže ako imate dvoje ljudi koji rade zajedno na postavljanju krovnih dijelova na kuću u isto vrijeme; nježno držite dijelove krova na mjestu nekoliko minuta dok se ne stisnu. Obložite gornji spoj kuće dodatnom glazurom. Neka kuća odstoji najmanje sat vremena, a najbolje 8 sati prije ukrašavanja.

profimedia-0212708087.jpg
Foto: Profimedia

Ukrašavanje je ujedno i najzabavniji dio cijelog procesa, tu si slobodno dajte oduška! Kombinirajte bombone, praline, kolačiće, glazuru u boji, igrajte se, dajte mašti na volju i - uživajte!