Kako bi razumjeli što je pročišćeni maslac važno je podsjetiti kako se klasični maslac čine mlijeko, mliječne masnoće i voda. Zagrijavanjem maslac se topi a pri topljenju dolazi do odvajanja sastojaka. Pri procesu topljenja lako je za primjetiti da se na dnu posude sakuplja pjenasta tvar, to su uglavnom mlijeko i voda, dok se na vrhu skuplja tekućina zlatne boje koju nazivamo pročišćeni maslac ili ghee maslo. Ghee maslo je odličan za upotrebu pri visokim temperatura (klasični malsac nije jer sadrži mlijeko koje lako zagara), te za pripremu emulzija i umaka kao što je omiljeni hollandaise, jer je dobra zamjena ulju. Također ghee je odlična baza za prženje jer zbog pročišćenog sastava ne izaziva zagaranje, te je ukusni dodatak jelima u koja bi inače dodavali klasični maslac.
Priprema gheeja:
1. Željenu količinu maslaca stavite u posudu, na laganoj vatri topite te potom kuhajte pazeći da ne zagori.
2. Nakon što otopljeni maslac zavrije smanjite vatru te nastavite kuhati oko 45 minuta uz povremeno odvajanje nakupljene pokorice, pjenice i mogućih nečistoća, koristeći drvenu žlicu. Smjesu nije potrebno miješati.
3. Nakon 45 minuta ugasite vatru te ostavite maslo da se ohladi, potom prebacite u posudu za čuvanje koju možete držati u hladnjaku ali i na sobnoj temperaturi.