Ova zimska zdrava namirnica sve je popularnija i to ne samo kao ukiseljena namirnica koja kao takva ima snažan probiotički utjecaj. Repa je bogata vitaminom B6 te općenito pomaže kod infekcija, regulira kolesterol i sprječava srčane bolesti, umiruje živčani sustav, koristi probavnom sustavu te štiti od zloćudnih bolesti. Korijen je okrugli ili duguljast, bijele boje ili svjetlo ružičaste boje što ovisi o sorti. Najbolje ćete pripremiti svježu repu ako je oljuštite i narežete na rezance, kuhate na pari ili vodi, pa pripremite na salatu, kao varivo ili nadjev. Najviše hranjivih sastojaka sačuvat ćete u salati od svježe repe – pripremite kao salatu ili zdravu gricklaicu. Mlađi primjerci su slađi, a stariji oštrija, ljutkasta okusa. Okušajte se i u pripremi hranjive pite od repe i sira!
Sastojci:
1/2 kg tankih kora za savijaču
1 kg očišćene repe
0,30 kg mladoga sira
2 žlice ulja
4 jaja
2 čaše kiselog vrhnja
1 čaša mineralne vode
sol, papar
malo ljute mljevene paprike
žličica sezama
Priprema: očišćenu repu izribajte kao jabuke i staviti u vodu da se skuha. Ne treba je dugo kuhati, dovoljno je da omekša. Procijediti i ostavite da se dobro ocijedi i malo ohladi. Posolite paprom, na vrh žličice dodajte ljute mljevene paprike, te repu dodajte siru pomiješanom s vrhnjem, jajima, mineralnom vodom, sezamom, soli i paparom po želji. Smjesom nadjenite po dvije kore, zarolajte i savinite u oblik puža. U nauljenom limu za pečenje, u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva pecite oko 40 minuta.