Valu promjena na globalnoj fine dining sceni pridružio se i vodeći kopenhaški chef Rasmus Kofoed koji je ovih dana potvrdio vijest kako se na jelovniku restorana Geranium, ovjenčanom s tri Micehelinove zvjezdice te koji se trenutno nalazi na drugom mjestu prestižne liste The World's 50 Best Restaurants, od siječnja 2022. više neće nuditi jela s mesom. Dio je to odluke kojom se slavni chef okreće jelima inspiriranim povrćem i biljem, ali uz napomenu kako će na novom i zasigurno zanimljivom jelovniku zadržati ribu i plodove mora.

“Osjećam da je trenutak za promjenu. Ne odbacujemo naša signature jela s mesom ali ih više nećemo posluživati. To mi se dopada jer volim izazove u životu. Moj je sljedeći izazov stvoriti vrhunska jela za novi jelovnik. Vrijeme je promjene i za ljude koji rade ovdje, jer mi se moramo stalno razvijati.” istaknuo je chef Kofoed objašnjavajući svoju odluku, uz napomenu kako je ovo samo još jedan od izazova koji ih poziva da on i njegov tim iskorače iz comfort zone te postignu još i više.

geranium
Chef Rasmus Kofoed, restoran Geranium Foto: Restaurant Geranium

Ovaj stav nije novost u radu chefa Kofoeda, on je to potvrdio i kroz rad 100% plant-based restorana Angelika kojeg je privremeno otvorio za vrijeme lockdowna, ali i kroz primjer osobne dosljednosti jer zadnjih pet godina on ne konzumira meso, te ovom odlukom želi potvrditi i osobnu autentičnost. Na pitanje vezano uz budućnost restorana Angelika, chef odgovara kako restoran opet otvora oko Nove godine, a jela koja će kuhati biti će jednostavna i ukusna, a sve s ciljem da gosti više uživaju u jelima od povrća. Također chef ističe kako Geranium za razliku od Angelike nije vegetarijanski ili vegnaski restoran, jer riba i plodovi mora ostaju dio jelovnika kojim će slaviti najbolje od lokalnih namirnica. “Živimo u maloj zemlji okruženoj morem, imamo neke od najboljih riba i školjaka na svijetu i zato ćemo nastaviti posluživati ih.” objašnjava chef naglašavajući kako u njegovom fokusu nije samo budući uspjeh restorana Geranium već doživljaj iskustva kako gostiju tako i tima s kojim rame uz rame radi svakodnevno.

Geranium
Restoran Geranium, Kopenhagen Foto: Restaurant Geranium

A svijet visoke gastronomije sa sličnom je odlukom nedavno iznenadio i chef slavnog američkog restorana Eleven Madison Park, Daniel Humm, čiji se odluka i slavi i kritizira, a cijela priča još je zanimljivija odlukom chefa Humma o odlasku iz londonskog restorana Davies and Brook smještenog u hotelu Claridge’s i to iz razloga što se uprava hotela nije složila s chefovom namjerom da se i ovaj restoran okrene posluživanju isključivo plant-based jelovnika.