Uglavnom nam je svima poznata tekstura te okus klasičnog karamela preljeva koji se dodaje preko omiljenih biskvita, krafni, palačinki, sladoleda pa i kokica... Ali, jeste li probali preljev od slane karamele? Tajna u je domaće pripremljenom preljevu ali uz dodatak malo soli. Jednom kad probate teško da ćete se vratiti klasičnom okusu. A kako se priprema i koji su nam sastojci potrebni? Otkrivamo.
Sastojci:
207 g šećera
120 ml vode
56 g maslaca
120 ml vrhnja za šlag
½ žličice ekstrakta vanilije
½ do 1 žlice soli, ovisno o ukusu
Priprema: pripremite veliku posudu za kuhanje. Pomiješajte šećer i vodu te kuhajte na srednje jakoj vatri nekoliko minuta kako bi se šećer otopio. Maknite s vatre te dodajte maslac kako bi se otopio. Smjesu vratite na vatru te kuhajte dok ne zakipi. Ostavite kipiti na umjerenoj vatri 10 do 15 minuta ili dok ne poprimi zlatno bakrenu boju. Ne miješajte. Maknite posudu s vatre i odmah dodajte vrhnje za šlag uz stalno miješanje. Pripazite jer mjehurići vruće karamele su još aktivni. Miješanjem spojite sve sastojke u glatku smjesu. Dodajte ekstrakt vanile i sol. Pazite, smjesa je vruća da bi na okus mogli otkriti je li dovoljno slana. Dobro promiješajte. Ostavite da se ohladi. Pripremljenu količinu možete čuvati u hladnjaku oko dva tjedna.