Kaki, japanska jabuka ili perisimon. Privlači narančastom bojom ali i nezanjem kako jesti i za što koristiti ovaj plod. U osnovnom značenju naziva ovaj plod se opisuje kao hrana za bogove, voće koje dospijeva u hladnijem dijelu godine te se razlikuje po svojim podvrstama. S nutritivne strane kaki je plod bogat vlaknima, beta karotenom (od tuda dolazi karakteristična boja), mineralima kao što su natrij, magnezij, kalcij i željezo. Također ovo je voće bogato taninima što je i razlog zašto vas okusno može neugodno iznenaditi ukoliko kušate nedozreli, trpki plod. Za uživanje u kakiju važno je da plod dozrije a to ćete prepoznati po tome što će plod promijeniti boju, postati mekan te izgledom podsjećati na balon pun vode. Ukoliko ste kupili nedozreli plod (kakvi uglavnom dolaze u lanac prodaje) pričekajte koji dan da plod dozrije ili ga zatvorite u plastičnu posudu kako bi ubrzali proces dozrijevanja.
A kako jesti kaki? Savjet je - žlicom. I to tako da zarežete koru i da uživate u mesnatom, slatkom usplođu kakija. Koru ne jedite. Kaki se također može kuhati, peći, sušiti te dodavati u salate, slana i slatka jela. A za početak pripremite smoothie!

Kaki smoothie

Kaki japanska jabuka smoothie
Kaki smoothie Foto: Profimedia

Sastojci
1 zreli kaki
100 ml biljnog mlijeka
1/2 banane
1 žličica meda
malo đumbira u prahu
malo cimeta
malo muškatnog oraščića
Priprema: Sve sastojke ubacite u blender i izmiksajte kako bi dobili glatku smjesu. Po potrebi dodajte još mlijeka te poslužite svježe pripremljen.