Postoje brojni načini pripreme ovih zalogajčića, ali veseli što su svi jednostavni, posebno ako vam je od obroka ostalo skuhane riže. Jer potreba za iskorištavanjem ostataka jela za pripremu novih ukusnih zalogaja naša je svakodnevica. Za pripremu hrskavih okruglica riža je baza koja se puni mljevenim mesom, tunom, umakom od rajčica, graškom, ali i mozzarellom, gljivama, patlidžanima, a u nekim krajevima dodaju i svježi bosiljak ili nasjeckani peršin. Oblikovane kuglice važno je uvaljati u krušne mrvice i pržit ih u dubokom ulju, tople i hrskave poslužite kao samostalan obrok ili uz ukusne umake, za ručak, večeru ili trenutke druženja oko stola. Donosimo recept za pripremu arancina s mozzarellom.

Sastojci:

300 g kuhane riže
150 grama krušnih mrvica
2 jaja
50 g naribanog parmezana
malo svježeg peršina
sol i papar
100 g mozzarelle
ulje za prženje

Priprema: u kuhanu rižu dodajte jaje, krušne mrvice, naribani parmezan, svježi peršin i začine te miješajte dok smjesa ne bude prožeta i ljepljiva. Oblikujte kuglice promjera četiri centimetra. Prstom napravite rupu u sredini i kuglice napunite mozzarellom. Zatvorite rupu te napunjene kuglice panirajte u razmućenom jajetu te krušnim mrvicama. Zagrijte ulje i pržite kuglice dok ne dobiju lijepu boju i hrskavu koricu. Odložite na papirnatom ručniku te poslužite uz šalšu ili drugi umak. Uslast!