Volite li bundevu u jesenskim jelovnicima pozivamo vas za dio pirea od bundeve koji ste pripremili za ukusnu juhu ili varivo odvojite i za pripremu odličnog kolača kojeg možete ispeći u kalupu za kuglof ali i u klasičnoj tepsiji te kalupu za tortu. Kolači od bundeve su sočni, mirisni i slatkog okusa, okusa koji voli dodatke kao što su čokolada, grožđice, svježi sir ali i orašasti plodovi. Zato za pripremu ovog kolača, koji se odlično poslužuje uz šalicu toplog čaja, odvojite i malo lješnjaka, oraha ili badema.
Sastojci (navedene količine su dovoljne za manji kalup za kuglof ili tortu, ukoliko želite pripremiti veču količinu poduplajte sastojke):
250 g pirea od bundeve
190 g brašna
200 g šećera
2 jaja
175 ml ulja
1 žličica sode
1 žličica praška za pecivo
1 žličica cimeta
pola žličice soli
šaka orašastih plodova po želji
Priprema: ukoliko nemate već pripremljeni pire od bundeve pripremite ga tako da bundevu ogulite, narežete na kockice te kuhate desetak minuta. Skuhanu bundevu ocijedite, te uz pomoć blendera ili štapnog miksera napravite pire. Ostavite da se ohladi. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Kalup za pečenje namastite. Pripremite smjesu i to tako da u jednoj posudi pomiješate sve suhe sastojke a u drugoj izmiksajte ulje i šećer te uz stalno miksanje dodajte jedno po jedno jaje. Sjedinite sve sastojke pa u mokre sastojke malo po malo dodvajte suhe sastojke. U dobro izmiksanu mješavinu dodajte ohlađeni pire od bundeve te odabrane orašaste plodove koje ste prethodno usitnili nožem. Dobro promiješajte pa smjesu prebacite u kalup po želji. U zagrijanoj pećnici kolač se peče 30 do 40 minuta a gotov je kada čačkalica kojom ćete probosti pečeni biskvit ostane suha.