Bundeva, kao tipična jesenska namirnica, našla je svoje mjesto u brojnim receptima, pa tako i u onima za slastice. Jedan od takvih recepata je i rolada od bundeve, nježni kolač idealan za svečana jesensko-zimska druženja. Iako na prvu djeluje pomalo kompliciran, ovaj recept i nije toliko zahtjevan a kao rezultat dobit ćete divnu, ukusnu roladu začinjenu bundevom sa svilenkastim kremastim sirom. Isprobajte recept i uživajte!

Sastojci:
3 jaja
1 šalica granuliranog šećera
2/3 šalice pirea od bundeve
3/4 šalice višenamjenskog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice mljevenog cimeta
1/2 žličice mljevenih klinčića
1/4 žličice soli
Za kremu od sira:
1 paket krem sira
4 žlice maslaca, omekšanog
1 šalica šećera u prahu
1 čajna žličica čistog ekstrakta vanilije
mlijeko, za tanku glazuru

profimedia-0354872085
Profimedia 

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Izaberite dublju posudu za pečenje te je obložite s malo papira za pečenje. Umutite jaja i granulirani šećer dok se dobro ne sjedine te dodajte bundevu. Nastavite miksati dok se dobro ne sjedini.
Stavite sito na veliku zdjelu. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, klinčiće i sol u sito i prosijte. Dodajte te prosijane suhe sastojke u tijesto koje ste ranije izradili te temeljito promiješajte.
Pomoću silikonske lopatice ravnomjerno rasporedite tijesto u pripremljeni lim za pečenje. Udarite posudom o radnu površinu kako biste oslobodili sve zarobljene mjehuriće zraka. Pecite 13-15 minuta ili dok se biskvit lagano se povuče sa stranica posude.
Izvadite biskvit iz pećnice te ga uz pomoć papira za pečenje koji je ispod njega izvadite iz posude i stavite na pult. Dok je biskvit još vruć, pažljivo počnite rolati roladu dok je papir za pečenje još na biskvitu te ostavite da se ohladi.

Sad je vrijeme za kremu. Krem sir i maslac umutite na srednjoj brzini, postupno dodajte šećer u prahu i miješajte na laganoj brzini dok se šećer, kremasti sir i maslac ne sjedine.
Dodajte vaniliju u smjesu. Miješajte na srednjoj i visokoj brzini dok krema ne postane glatka. Dodajte mlijeko da prilagodite gustoću. Ako želite rjeđu konzistenciju, dodajte još mlijeka, žlicu po žlicu. Ako krema postane prerijetka, jednostavno dodajte još šećera u prahu.
Kada se biskvit potpuno ohladi, pažljivo ga odmotajte i odstranite papir za pečenje. Pomoću silikonske lopatice premažite kremu po površini biskvita, ostavljajući obrub čistim da vam ne bi krema iscurila nakon što opet zarolate roladu.
Nakon što se krema ravnomjerno rasporedi, možete ponovno početi rolati biskvit. Pazite da ne popuca i čvrsto zarolajte. Pospite šećerom u prahu te čuvajte u hladnjaku do posluživanja. Prijatno!