Blini su ruske palačinke koje se tradicionalno pripremaju od tijesta s kvascem. Ove se palačinke navodno pripemaju još od davnina kada su svojim oblikom simbolički predstavljale sunce, a zanimljivo je kako je jedno ovako jednostavno jelo zaslužilo i retke ispisane perom velikih autora kao što su Puškin, Čehov i Gogolj. Za pripremu se prije uglavnom koristilo heljdino brašno a umjesto mlijeka često se koristio kefir. Danas se u nekim receptima preporuča korištenje mlaćenice, a zaključak je, bez obzira na odabir namirnica, kako priprema nije zahtjevna. Naša je preporuka da svježe pripremljene blini palačinkice nadjenete omiljenim jesenskim plodovima - gljivama.
Blini s lisičarkama
Sastoji za tijesto:
3 jaja
150 g pšeničnog brašna
150 g heljdina brašna
20 g kvasca
oko 450 ml mlakog mlijeka
2 žlice maslaca
prstohvat soli
3 žlice maslaca za prženje
Ostalo:
250 g lisičarki
1 češanj češnjaka
1 žlica maslinova ulja
200 g kiselog vrhnja
½ žličice posušenog timijana
papar
Priprema: odvojite bjelanjke od žumanjaka. Pomiješajte brašna. U mlijeku rastopite kvasac. Rastopite maslac pa zajedno sa žumanjkom i soli umiješajte u brašno. Prekrijte tijesto i ostavite na toplo mjesto da se diže 20 minuta. Bjelanjke stavite u hladnjak. Postupno ugrijte maslac u tavi. Istucite bjelanjke u snijeg pa umiješajte u tijesto. Stavite hrpice tijesta na masnoću. Pržite 1 do 2 minute sa svake strane pa ostavite da se ocijedi na kuhinjskom papiru. Očistite lisičarke. Oljuštite češnjak, nasjeckajte pa popržite kratko na vrućem ulju. Dodajte gljive pa pržite dok ne ispari nastala tekućina. Začinite solju, paprom i timijanom. Poslužite blini s kiselim vrhnjem i gljivama. Ukrasite po želji.