Sezona kestena je otvorena! Ljubitelji kestena u prilici su uživati u pečenim i kuhanim zalogajima, kesten pireu te raznoraznim slasticama, ali i nešto ozbiljnijim jelima u kojima kesten pruža dobrodošlu jesensku notu okusa i mirisa. Baršunasta tekstura, miris i okus kestena razog su za pripremu ukusne krem juhe, savršene za prohladne dane te uživanje u novoj dimenziji omiljenog jesenskog ploda. Priprema juhe nije zahtjevna, dodatak slanine (ukoliko niste ljubitelj može i bez) pojačava doživljaj baš kao i komad preprženog kruha. Jer jesen je stvorena za uživanje.
Juha od kestena i slanine
Sastojci:
500 g očišćenih kestena
150 g domaće slanine
1 mrkva
korijen peršina
list peršina
malo celera
1 ljubičasti luk
1 poriluk
2 češnja češnjaka
1 l povrtnog temeljca
2 dl punomasnog vrhnja
dvije kriške starog kruha
ulje
maslac
muškatni oraščić
sol, papar
Priprema:
Na malo ulja prepržite tanko narezanu slaninu dok ne postane hrskava te je potom odložite na papirnati ubrus kako bi se upio višak masnoće. Povrće nasjeckajte na komadiće te ga lagano propržite na istoj masnoći od prženja slanine te dodajte 1 l temeljca i kuhajte 15 minuta. U tavi, na malo ulja, lagano popržite češnjak te dodajte unaprijed skuhane i očišćene kestene, malo svježeg lista peršina, začinite te pirjajte otprilike 15 minuta. Potom u kuhano povrće dodajte kestene te sve dobro usitnite štapnim mikserom ili u blenderu. Začinite muškatnim oraščićem, po potrebi dodajte sol i papar te kuhajte nekoliko minuta. Narežite kruh na kockice i prepržite. Juhu poslužite toplu, uz dodatak žlice vrhnja, prepečene slanine, kruha i malo nasjeckanog peršina. Dobar tek.