Umak koji će vašem sočnom odresku, pečenoj piletini ili ribi dati na okusnoj posebnosti zasigurno je chimichurri. Umak je to koji se priprema od namirnica koje uglavnom svi imaju u ostavi, a originalni recept dolazi iz južnoameričke, tj. argentinske kuhinje (nazivaju ga i argentinski pesto). Umak se ne kuha, a preporuka je ručno nasjeckati sastojke (možete se poslužiti i električnim sjeckalicama, ali preporuka je ipak ručna priprema) ili ih usitniti u mužaru, a potrebni sastojci koji se koriste u svakom od brojnih recepata za ovaj umak su peršin, češnjak, maslinovo ulje, vinski ocat, drobljeni crveni papar i sol. Već na prvi pogled lako je zaključiti kako su sastojci oni koji se obilato koriste u mediteranskoj kuhinji te su i dobro poznati našem nepcu. Razlog više za pripremu chimichurrija!

profimedia-0433322019
sastojci za pripremu chimichurrri umaka Foto: Profimedia

Sastojci:

¼ šalice sitno nasjeckanog peršina
3 žlice crvenog vinskog octa
4 češnja češnjaka, sitno najseckana
2 žlice origana
2 čajne žličice mrvljenog crvenog papra
½ šalice maslinovog ulja

Priprema: usitnite peršin, češnjak, papar. Pomiješajte ih dodavajući origano, sol i papar, ocat i maslinovo ulje. Po želji možete dodati i malo limunovog soka. Prije posluživanja preporuka je da umak odstoji minimalno 20 minuta, a još je ukusniji ukoliko ga pripremite dan ranije te ostavite u frižideru. Prije posluživanja izvadite umak kako bi postigao sobnu temperaturu te začinite meso, ribu ali povrće, bez obzira poslužujete li svježe, kuhano ili pečeno.

profimedia-0477291572
Chimichurri Foto: Profimedia