Korejska dramska serija 'Squid Game' vrlo brzo postala je najgledaniji orginalni sadržaj na Netflixu, te je zaintrigirala gledatelje diljem svijeta. Sezona od devet epizoda prati grupu ljudi koji se nađu zatočeni u izoliranom području, gdje moraju odraditi brojne izazove, odnosno sudjelovati u nostalgičnim dječjim igrama s mogućim smrtnim posljedicama kako bi zaradili milijune dolara. U epizodi 'The Man With The Umbrella', u izazovu koji 'igračima' zadaju ljubitelji slatkog, oni moraju urezati različite oblike u slatkiš poznat kao honeycomb, bez da se isti slomi ili razmrvi – kako bi preživjeli. Zadani oblici su krug, trokut, zvjezdica ili kišobran.
Nakon što su pogledali spomenutu epizodu, brojni obožavatelji serije na društvenim mrežama podijelili su svoju fascinaciju omiljenim korejskim slatkišem, te je njegova popularnost nenadano porasla. Dalgona keksi, poznati i kao ppopgi, nastali su u Južnoj Koreji tijekom Korejskog rata (1950-1953.) kao jedno od slatkih jela tamošnje ulične kuhinje, te su postali jako popularni tijekom 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća. Hrskavi slatki zalogaji nakon toga su potpuno izgubili popularnost početkom 2000-ih. Na ulici njihoova cijena je oko 2000 wona, odnosno 10 kuna i 87 lipa (prema tečaju na dan 6. listopada 2021.). Za potrebe snimanja serije 'Squid Game' 37-godišnji Yong-hui iz Južne Koreje, kako bi napravio naručenu količinu dalgona keksa, potrošio je oko 15 kilograma šećera. Prije nego što se za njegovo ime, kao i ovu slasticu, pročulo diljem svijeta, prodavao je nešto manje od 200 slatkiša dnevno, a sada ih prodaje više od 500!
Dalgona keksi postali su pravi hit na društvenim mrežama, mnogi objavljuju fpotografije, videa i recepte na instagramu, ali i na TikToku, pa je tako i tiktokerica Lynja na svome profilu cookingwithlynja na TikToku, Instagramu i YouTubeu objavila šaljivi video, u kojem otkriva tajnu kako napraviti uspješni dalgona slatkiš bez da se slomi.
Njezine upute su sljedeće:
1. Zagrijte šećer u tavi dok se ne karamelizira
2. Umiješajte malo sode bikarbone
3. Izlijte smjesu na papir za pečenje, oblikujte u krugove
4. Rezačem za kekse utisnite oblik na površinu slatkiša
5. Pričekajte da se vaš dalgona slatkiš stvrdne