Hrskavi slani štapići odlična su grickalica ali i važan saveznik u uživanju u domaćim namazima, paštetama ali i pekmezima, a volimo ih i jer se lako pripremaju kod kuće. Prema osnovnom receptu za njihovu pripremu su potrebni pšenično brašno, voda i sol, a dobiveno tijesto možete obogatiti sjemenkama, sirom, začinskim biljem, maslinama... Kombinacije su brojne, poigrajte se okusima, a u pripremu uključite cijelu obitelj.
Grisini s maslinama
Sastojci:
400 g brašna
1 jaje
200 ml jogurta
50 ml ulja
1 vrećica kvasca
1 žličica šećera
1 žličica soli
200 g maslina
150 g tvrdog sira
Priprema: u jogurt (koji ste ranije izvadili iz hladnjaka) umiješajte šećer i kvasac. U brašno dodajte jaje, ulje i sol. Kada se smjesa s kvascem udvostruči, dodajte je u brašno i umijesite tijesto. Maslinama izvadite koštice i narežite ih na kolutove, a sir naribajte te sve zajedno umiješajte u tijesto. Kada se tijesto počne odvajati od rubova, ostavite ga da odstoji oko pola sata. Kada se udvostruči, stavite ga na pobrašnjenu radnu površinu i izvaljajte u pravokutnik. Izrežite tijesto na trakice (debljine po želji), uhvatite trakicu za vrhove pa svaki vrh zavijte u suprotnu stranu kako biste dobili vitičasti oblik grisine. Štapiće poredajte na lim obložen papirom za pečenje i pecite na 200 stupnjeva 25 min.
Grisini sa sirom
Sastojci:
4 žlice maslaca
2 šalice brašna
1 šalica ribanog sira
1 žličica praška za pecivo
1 žličica šećera
½ žličice suhog bosiljka
1 šaka svježeg bosiljka
1 žličica soli
1 šalica mlijeka
Priprema: zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Otopite maslac, a sve ostale sastojke osim mlijeka i maslaca dobro izmiješajte. Na kraju im dodajte mlijeko. Tijesto koje ste dobili mora biti vlažno, ali ne ljepljivo. Stavite tijesto pobrašnjenu površinu pa je mijesite još kratko, a zatim razvaljajte na debljinu od 1 cm i režite štapiće. Ubacite svaki štapić u maslac i složite na papir na pečenje. Pecite oko 25 minuta dok štapići ne dobiju boju.
Grisini s vinom
Sastojci:
350 g brašna
80 ml ulja
80 ml bijelog vina
1 žličica soli
1 paketić praška za pecivo
1 jaje
sezam, mak, kim
malo papra
Priprema: od brašna, ulja, vina, soli, papra i praška za pecivo zamijesite tijesto, oblikujte štapiće i premažite ih jajem. Pospite ih sezamom, kimom ili makom pa pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta.