Vareniki, popularni ukrajinski narodni specijalitet, priprema se u brojnim kombinacijama. Izgledaju poput raviola, a spravljaju se od domaće tjestenine i pune krumpirom, kiselim kupusom, sirom, mesom, tvrdo kuhanim jajima ili kombinacijom navedenih sastojaka. Jednoako vrijedi i za jela koja se kriju pod nazivima pierogi u Poljskoj te peljmeni u Rusiji. Posebno hvaljen recept za varenike, onaj je u kojem se vareniki pripremaju od sporo kuhane svinjetine, a koji se poslužuju s kiselim vrhnjem, hrenom te dimljenom crvenom paprikom. Savršeni opis jesenskog comfort fooda, zar ne?!

Vareniki
Sastojci za tijesto:
329 ml kefira
2 jaja
600 g brašna
3 g soli
7 g šećera
3 g suhoga kvasca

Priprema: stavite u duboku zdjelu kefir sobne temperature, dodajte kvasac, jaja, sol, šećer i 500 g brašna. Zamijesite glatko tijesto pa ga dalje mijesite petnaestak minuta dok ne postane kompaktno, dodajući još 100 g brašna. Morate dobiti elastično tijesto koje se nakon pritiska vraća u prvotni oblik. Razvaljajte ga, režite krugove i stavljajte nadjev prema želji - pire krumpirom, sporo pečenim mesom, sirom, nasjeckanim povrćem, ali i voćem - višnjama, borovnicama, jagodama... Rubove premažite s malo bjelanjka pa ih dobro spojite prstima. Kuhajte ih u vreloj slanoj vodi. Poslužite toplo.

profimedia-0311031849
Foto: Profimedia

profimedia-0340524461
Foto: Profimedia

profimedia-0308988903
Foto: Profimedia

profimedia-0345571134
Foto: Profimedia

profimedia-0311031961
Foto: Profimedia