Ljetni mjeseci idealni su za uživanje u plodu koji iz vrta stiže na vaš tanjur, za uživanje u mahunama. I dok mahune uglavnom pripremamo prema klasičnim receptima - varivo, na salatu, prijane kao prilog mesnim jelima, privlači recept za pripremu paniranih mahuna koje se netom pripremljene poslužuju uz omiljene umake. Hrskave, sočne, pune okusa - savršen su zalogaj ili prilog glavnom jelu. I ne zaboravite, mahune su superhranjiva ali i niskokalorična namirnica, ali i ona koja nakon preduge termičke obrade gubi na hranjivoj vrijednosti pa je važno držati se savjeta da ovaj plod ne kuhate dulje od potrebnog. Prema ovom receptu i dvije minute prženja bit će dovoljne za pripremu savršenih mahuna.

Panirane mahune s umakom od senfa

Sastojci

600 g zelenih mahuna
ulje za prženje

Za tijesto:
80 g glatkog brašna
2 žlice glatkog kukuruznog brašna
1 žličica (ili manje) morske soli
220 ml ohlađene mineralne vode
nekoliko kockica leda

Za umak:
2 žlice senfa s grubim zrnima gorušice
2 žličice tekućeg meda
100 g majoneze
2 žličice sojina umaka
sol, papar

Priprema

Operite mahune, posušite ih i uklonite tvrde krajeve. Pomiješajte u posudi med i senf, potom umiješajte majonezu i sojin umak te posolite i popaprite. Stavite u hladnjak. Pomiješajte brašno i sol. Polako umiješajte soda-vodu i nekoliko kockica leda. Tijesto ne mora biti sasvim glatko (ne trebate predugo i presnažno mijesiti). U loncu ugrijte ulje (temperatura mora biti najmanje 190 stupnjeva). Uvaljajte mahune u tijesto pa stavite u zagrijano ulje. Postupno ih ispržite u ulju – nemojte stavljati puno mahuna odjednom jer će se ohladiti ulje pa se povrće neće dobro panirati. Pržite mahune maksimalno dvije minute. Potom ih izvadite iz ulja te ostavite na kuhinjskom papiru da se ocijede. Poslužite s umakom.

Panirane mahune s umakom od senfa
Foto: Profimedia

SAVJET Prženo povrće možete staviti u toplu pećnicu s lagano otvorenim vratima kako bi ostalo hrskavo. Mahune pripremljene na ovaj način poslužite s raznim umacima ili kao prilog pečenoj ili prženoj ribi.