Zdrava hrana puna okusa i jednostavna za pripremu jest ona iz mora. I dok se o važnosti konzumiranja ribe i plodova mora neprestano govori, većina nas se posebno veseli ljetnim danima zbog mogućnosti svakodnevnih obroka od bijele i plave ribe, kozica i škampi, rakova i školjaka. A ti obroci ne moraju biti zahtjevni ni skupi jer toliko je odličnih ideja kao stvorenih za ljetna druženja, ali i pripremu cjelovitih obroka. Ovo su jela našeg šarolikog ljetnog jelovnika, koji obiluje teksturama, začinima po želji, okusom mora i mirisom ljeta. Dobar tek!
Špageti s plodovima mora
Sastojci
12 kom velikih kozica
450 g dagnji
450 g liganja
1 luk
2 češnja češnjaka
5 dl pelata
malo čili papričice
4 žlice bijelog vina
1/2 limuna
450 g špageti
sol, papar
3 žlica svježeg lista peršina
3 žlica maslinova ulja
Priprema
Luk i češnjak oljuštite te nasjeckajte. Narežite limun. Lignje očistite i narežite na kolutiće. Kozice ogulite i očistite. Na zagrijanom maslinovu ulju i laganoj vatri u tavi popržite luk i češnjak. Dodajte nasjeckane pelate i čili papričice te neka lagano provrije. U velikom loncu stavite kuhati dagnje i narezane lignje zajedno s vinom i svježim limunom. Poklopite kako bi prokuhalo te kuhajte oko pet minuta uz povremenu trešnju lonca. Sklonite s vatre te ocijedite tekućinu koju sačuvajte. Iz mješavine je važno maknuti neotvorene školjke i komadiće limuna te izvaditi meso iz školjki.
Skuhajte špagete u zasoljenoj vodi, a u umak dodajte tekućinu od kuhanja dagnji i lignji pa sve kuhajte 2 - 3 minute. Dodajte kozice, pirjajte uz miješanje oko 2 minute. Umiješajte dagnje i peršin, začinite. Ocijeđenu tjesteninu pomiješajte s umakom. Poslužite toplo u duboke tanjure ili atraktivne zdjelice.
Dagnje na buzaru
Sastojci
1 kg dagnji
maslinovo ulje
3 češnja češnjaka
1 žlica krušnih mrvica
2 dl bijelog vina
sol, svježe mljeveni papar
1 vezica peršina
Priprema
Dagnje operite pod mlazom hladne vode te ih ocijedite. U loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno nasjeckani češnjak, peršin i krušne mrvice te kratko popržite. Na začine dodajte dagnje, promiješajte, zalijte bijelim vinom, posolite, popaprite i kuhajte otprilike 15 minuta. Poslužite uz domaću pogaču.
Hladna salata od hobotnice i krumpira
Sastojci
1000 g hobotnice
500 g krumpira
1 dl maslinova ulja
100 g zelenih maslina
200 g luka
2 češnja češnjaka
200 g rajčica
1 žlica jabučnog octa
1 grančica ružmarina
sol, svježe mljeveni papar
Priprema
Odmrznite hobotnicu, očistite je i kuhajte 35 do 40 minuta dok ne omekša. Operite krumpir u ljusci i stavite ga kuhati. Kad se ohladi, ogulite ga i narežite na kockice. Izvadite hobotnicu iz vode, koju sačuvajte. Nasjeckajte hobotnicu na kolutiće, narežite luk na kockice, češnjak zgnječite, a masline narežite. Kad voda zakuha, u vreloj vodi kratko namočite rajčice. Nakon što se malo ohlade, ogulite im kožu te ih nasjeckajte na kockice. Pomiješajte krumpir i hobotnicu s maslinama, lukom, češnjakom i rajčicama. Zalijte maslinovim uljem i s malo tekućine u kojoj se kuhala hobotnica. Posolite, popaprite i dodajte jabučni ocat. Na salatu posložite grančicu ružmarina i stavite u hladnjak.