Guacamole, odnosno namaz od avokada idealan je za ove ljetne vrućine. Odlična je ideja za međuobrok a slaže se sa čipsom, ide u tortilje, salate, možete ga servirati uz sirovo povrće pa i namazati na kruh. Super je uz losos, enchillade, pečenu piletinu, tacose…Podrijetlo vuče iz vremena Azteka a posebno je popularan u Americi.
No, znate li kako napraviti savršeni guacamole? Kao prvo, trebate znati aastojke a oni su - zreli avokado i sol. Nakon toga, malo limete ili limunovog soka - kapljica kiselosti pomoći će uravnotežiti bogatstvo okusa avokada. Ako želite, možete dodati i nasjeckani korijander, čilije, luk i/ili rajčicu.
Sad kad smo svladali sastojke, valja napomenuti, ako ne znate, kako odabrati najbolji avokado za guacamole. Naime, trik je u zrelosti. Nedovoljno zreo avokado bit će tvrd i bez okusa. Ako je previše zreo - i okusa neće ni biti. Provjerite zrelost laganim pritiskom na vanjsku stranu avokada. Ako nije mekano, avokado još nije zreo.; ako je previše mekano - zakasnili ste. Dakle, tražite onaj koji je jedva mekan.

tajna savrsenog avokada
Profimedia 

I sad smo došli do recepta za savršeni guacamole.
Dakle, trebaju vam:
2 zrela avokada
sol
1 žlica svježeg soka limete ili limuna
2-4 žlice sitno nasjeckanog ili čak mljevenog crvenog luka
Očišćeni i mljeveni 1 čili
2 žlice narezanog korijandera
Prstohvat svježeg mljevenog crnog papra
Pola zrele rajčice, nasjeckane

tajna savrsenog avokada
Profimedia 

Priprema:

Prvo očistite avokado - prerežite ga na pola, uklonite košticu. Zarežite unutrašnjost avokada tupim nožem i žlicom izdubite meso te ga stavite u posudu. Vilicom potom grubo zgnječite meso avokada. Ne pretjerujte jer guacamole ne smije biti poput glatke smjese.
Sad je vrijeme za začine - posolite i dodajte sok od limete (ili limuna).
Potom dodajte nasjeckani luk, korijander, crni papar i čili (kušajte pa dodajte koliko vam paše). Na samom kraju ubacite nasjeckane rajčice te poslužite odmah.

U frižideru ga možete čuvati maksimalno tri dana, prekrivenog plastičnom folijom, pritisnutom kako bi se spriječio ulazak zraka (kisik u zraku uzrokuje oksidaciju koja će guacamole dati smeđu boju). Ako poslužujete guacamole iz frižidera, rajčice dodajte neposredno prije posluživanja jer će u protivnom pokvariti okus namaza. Uživajte!