Semifreddo, raskošna ledena poslastica koja dolazi iz Italije, savršen je odabir za vruće ljetne dane. Neki bi rekli baš kao sladoled, ali zaljubljenici u semifredo neće se s time složiti. Jer semifredo je puno više od sladoleda. Iako se obje slastice pripremaju od sličnih namirnica zamrzavanjem, semifredo svojim imenom, koje znači poluzamrznuto, poziva na otkrivanje razloga njegove velike popularnosti. Tajna je u ne jako umiješanoj kremi od vrhnja, bjelanjaka, žumanjaka te ukusnim dodacima koje birate po želji. Čokolada, maline, ribizl, limeta, orašasti plodovi... prepustite se mašti!

Semifreddo s malinama i bijelelom čokoladom

Sastojci
5 žumanjaka
90 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
300 g bijele čokolade
300 ml slatkog vrhnja
250 g malina

Priprema
Žumanjke razmutite, dodajte šećer i vanilin šećer, dobro promiješajte i kuhajte na pari. Mikserom miješajte četiri do pet minuta dok ne dobijete kremastu smjesu. Maknite s pare. U drugoj posudi na pari otopite 200 g čokolade. Umiješajte u smjesu od žutanjaka i šećera i ostavite da se ohladi. Slatko vrhnje mikserom istucite u šlag. Šlag lagano umiješajte u jaja, dodajte preostalih 100 g čokolade narezane na sitne komade i na kraju umiješajte maline. Smjesu prebacite u kalup obložen papirom za pečenje, pokrijte prozirnom folijom i ostavite u zamrzivaču pet sati ili preko noći. Zamrzavanjem semifredo postaje čvrst, ali ga se lako reže i poslužuje.

Semifreddo s malinama i bijelom čokoladom
Foto: Profimedia