Obožavane tikvice u ljetnim nam mjesecima nude priliku i za uživanje u cvjetovima, koje možemo puniti i pržiti. Cvijet tikvice duguljastog je oblika, poput trubice, i najukusniji je u rano ljeto. Kao i tikvice, i cvjetovi su odličan izvor vitamina C, kalija i folata. Nježni cvjetovi tikvica mogu se jesti i svježi u raznim salatama te poslužiti kao dekoracija jelima. Izvrsni su punjeni, pogotovo s ricottom, jer se dobiva savršena kombinacija kremastog i hrskavog. Osim ricottom, možete ih puniti mozzarellom, inćunima, komadićima pršuta.…

Punjeni cvjetovi tikvica
Foto: Profimedia

Brojne su ideje kako ih pripremiti, no treba izbjegavati jaje jer stvara pretežak pokrov za nježne latice. Bolja je opcija pripremiti tekuće tijesto, poput smjese tempura. Tikvice i cvijet lako se pune nadjevom, a za dobru pripremu preporuka je koristiti veće cvjetove kojima ćete odstraniti tučak i prašnike. Pripremljeni nadjev nježno se stavi u cvijet, lagano se zatvore latice koje se oprezno zavrnu pri vrhu kako nadjev ne bi iscurio. Priprema i prženje su kratki te cvijet zadržava lijepu žutozlatnu boju. Okus je potpuni doživljaj jer se cvijet u ustima topi te pruža bogatu aromu. Ne zaboravite da su cvjetovi tikvica vrlo nježni i da ni čuvanjem u vodi ne zadržavaju svježinu dulje od dana.

Punjeni cvjetovi tikvica
Foto: Profimedia

Cvijet tikvice punjen sirom ricotta

Sastojci
10 cvjetova tikvica
tri žlice sira ricotta
pola vrećice parmezana
nasjeckani bosiljak po želji

Za tempuru:
1,5 dl hladne mineralne vode
2-3 žlice oštrog brašna

Priprema

Izmiješajte ricottu, parmezan i po želji nasjeckani bosiljak te smjesom napunite cvjetove koje ste oprali, odstranili im tučak i prašnike te osušili. Punite ih pripremljenom smjesom te im zavrnite vrhove latica kako smjesa ne bi iscurila. Cvjetove umočite u tempuru (tekuće tijesto) i pržite na jako ugrijanom ulju do dvije minute. Ostavite na kuhinjskom papiru kako bi se odstranio višak masnoće i poslužite tople.

Cvjetovi tikvica punjeni šampinjonima

Sastojci

8 cvjetova tikvice
500 g šampinjona
1 luk
2 češnja češnjaka
ulje
peršin
1 jaje
1 kiselo vrhnje
glatko brašno
sol, papar

Priprema

Očistite cvjetove, operite ih i posušite. Šampinjone očistite i narežite na sitnije komade. Luk i češnjak oljuštite i nasjeckajte. Na zagrijanom ulju pržite luk pa dodajte šampinjone. Posolite i popaprite, dodajte nasjeckani češnjak i peršin pa još kratko popržite. Gotovoj smjesi dodajte jaje, kiselo vrhnje i začine. Promiješajte pa smjesom punite cvjetove. Cvjetove pokapajte uljem i zapecite u pećnici na 180 stupnjeva dok se ne zarumene. Poslužite s pečenim pilećim fileom.