Vrtne zabave savršeno su mjesto za gurmanski provod pod vedrim nebom koji poziva na pripremu ne samo klasičnog roštilja već i zalogaja te napitaka koji odgovaraju toplijem dijelu godine te neformalnim druženjima. Prijedlozi što pripremiti su brojni, a najkraći opis dobrodošlih jela bi bio - lagano, jednostavno i s puno osvježavajućih aroma. Kanapei se opet vraćaju u modu, a uz njih se mogu kombinirati i bruskete, sushi, mini burgeri, sirne plate, salate, dipovi s nasjeckanim štapićima povrća, deserti u čašicama, sladoledni kupovi. Slobodno kombinirajte stare klasike s ponekom uzbudljivom novotarijom.
Ne zaboravite i na osvježavajuće napitke - osvježavajuće limunade, kokteli (mogu i bezalkoholni), aromatizirane vode su i više nego dobrodošao odabir. Ne zaboravite u vrčeve i čaše ubaciti listiće svježeg začinskog bilja (metvicu, bosiljak, ružmarin...) ili latice neprskanih ruža, doživljaj, kako estetski tako i okusni je izuzetan.
Ovo su naši ukusni prijedlozi!
Pašteta od bakalara na podlozi od palente
Sastojci
400 g suhog bakalara
2 luka
4 češnja češnjaka
2 lovorova lista
200 ml bijelog vina
1 l mlijeka
svežnjić peršina
1 limun
ekstra djevičansko maslinovo ulje
100 g palente
sol
brašno
Priprema
Namočite bakalar u vodi na 2 sata. Nakon toga dobro ocijedite i uvaljajte u brašno. Kratko ga ispecite s obje strane na vrućem ulju. Na ulju propirjajte nasjeckani luk i češnjak s lovorovim listovima. Zalijte vinom pa dodajte mlijeko i bakalar. Kuhajte na laganoj vatri oko 2 sata. Ocijedite i izvadite listove lovora. Kada se ohladi, smjesu kremasto izmiksajte. Umiješajte nasjeckani peršin te malo limunove korice i sok. Polako ulijevajte ekstra djevičansko maslinovo ulje uz stalno miješanje pjenjačom dok ne dobijete željenu teksturu. Palentu skuhajte u slanoj vodi i izlijte u plitki kvadratični lim. Ohlađenu narežite na rombove i popecite na vrućem ulju. Paštetu od bakalara namažite na poprženu palentu.
Rolada od tikvica i rajčica
Sastojci
500 g tikvica
sol
5 jaja
papar
75 g brašna
75 g mljevenih badema
3 velike rajčice
200 g ricotte
4 žlice nasjeckanog bosiljka
Priprema
Tikvice operite i grublje naribajte, posolite ih i raširite po kuhinjskom papiru da se ocijede. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, a žumanjke posolite i popaprite. Pomiješajte brašno s bademima te ih umiksajte u žumanjke. Pažljivo umiješajte polovicu snijega od bjelanjaka, zatim ocijeđene tikvice i na kraju ostatak bjelanjaka. Izlijte masu u lim obložen papirom za pečenje, zagladite površinu pa pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta. Za to vrijeme rajčice prelijte kipućom vodom pa ih ogulite, a meso narežite na kockice. Biskvit istresite na lagano pobrašnjenu kuhinjsku krpu, maknite papir. Premažite ricottom pa poslažite rajčice i bosiljak, posolite, popaprite i pažljivo zarolajte. Vratite u pećnicu i pecite još 15 minuta.
Riblji ražnjići
Sastojci
600 g ribljih odrezaka
svježi peršin
češanj češnjaka
maslinovo ulje
koncentrat rajčice
naribana korica i sok od limuna
sol, papar
Priprema
Odreske operite i obrišite. Pospite s malo soli, narežite i nabodite na drvene štapiće. Operite, protresite i nasjeckajte svežnjić svježeg peršina. Ogulite češnjak, nasjeckajte ga pa pomiješajte s peršinom, žlicom maslinova ulja, 3 žlice koncentrata rajčice te naribanom koricom i sokom limuna. Posolite i popaprite. Zagrijte 2 žlice ulja na grill tavi pa pecite ražnjiće s obje strane oko 2 minute. Zatim ih premažite pripremljenom mješavinom te nastavite peći još dvije minute.
Limunada s bazgom
Ogulite i naribajte komadić svježeg đumbira. Operite grančicu svježe metvice i natrgajte listiće. Oboje pomiješajte sa sokom od limete i žlicom sirupa od bazge. Prelijte s 250 ml mineralne vode i po želji dopunite kockicama leda.
Hladan čaj od ruže
Prelijte 2 žličice čaja od ruža sa 150 ml vrele vode. Ostavite 8 minuta pa procijedite. Štapnim mikserom izmiksajte 150 g malina (nekoliko komada odvojite za ukras) sa žlicom šećera u prahu. Protisnite kroz sito pa pomiješajte s čajem. U 2 čaše stavite kockice leda i bobice pa zalijte čajem. Nadopunite ohlađenim proseccom ili limunadom sa začinskim biljem.