Ukoliko ste u potrazi za ukusnim, zdravim i zabavnim obrocima uvrsitte batat, slatki krumpir na jelovnik. Jer lako se priprema kuhanjem, pečenjem ili prženjem, a odlično se slaže s povrćem, ribom i mesom. Nije naodmet i znati da se koristi i u pripremi slastica. Ovaj plod privlači okusom ali i izgledom što je posebno zanimljivo za pripremu ovog jela, na vama je da odaberete plod narančaste ili ljubičaste boje koji je slađi od batata bijele i žute vrste, što je važno pri kreiranju jelovnika. Za pripremu ovog recepta mi preporučamo narančasti batat, jer zahvaljujući pripremi na grilu te nadjevu, pruža savršeno zaokružen okus. Dobar tek!
Punjeni batat
Sastojci za 4 osobe
4 veća batata
2 žlice maslinova ulja
2 rajčice
svežanj rotkvica
200 g šampinjona
1 zreli avokado
1 limeta
1 žlica slatkog čili umaka
150 g svježeg kravljeg sira
2 žlice očišćenih bučinih sjemenki
miks mlade salate
sol i papar
Priprema
Neoguljene oprane batate kuhajte u vreloj posoljenoj vodi desetak minuta. Zatim ih izvadite, posušite, zarežite i izdubite po dužini. Pripremite četiri komada aluminijske folije. Svaki batat stavite na sredinu folije, posolite ga i popaprite, pokapajte uljem i zamotajte. Pecite na grilu dvadeset minuta. Tijekom pečenja pripremite nadjev. Operite rajčice, odstranite im koštice, a meso narežite na kockice. Avokado prepolovite, uklonite košticu i ogulite. Sitno narežite avokado, pomiješajte sa sokom limete, čili umakom i rajčicama. Na malo ulja prepržite narezane šampinjone, dodajte sol i papar. Svježi sir pomiješajte te s košticama bundeve dodajte u nadjev. Očistite i narežite rotkvice. Pečene batate odmotajte, napunite nadjevom, dodajte šampinjone, rotkvice te svježi sir. Ukrasite opranom i osušenom salatom i poslužite toplo.