Confit je tehnika pripreme hrane iz francuske kuhinje a podrazumijeva pripremu na niskoj temperaturi kroz duže vrijeme u maslacu, ulju ili masti. I dok hranu pripremamo klasičnim pečenjem, pripremamo je na masnoći, na jakoj vatri i u kratko vrijeme, confit je tehnika kojom hranu obrađujemo kroz duže vrijeme i tako dobivamo ono najbolje od namirnice. A namirnica koja pripremljena konfitiranjem osvaja nepca je, vjerovali ili ne – češnjak! Konfitirani češnjak oduševljava okusom i kremastom strukturom, odličan je kao namaz, dodatak dipovima, pire krumpiru ali i kao baza za marinade, dodatak palenti, pečenom povrću... A za nezaboravno iskustvo je dovoljno režanj konfitiranog češnjaka razmazati po tostiranom kruhu. Oduševit će vas mirisi i okus. Za pripremu je potrebno malo vremena, strpljenja, maslinovog ulja i zdravi češnjak. Pripremljeni confit od češnjaka čuva se u hladnjaku i preporuka je da se potroši kroz nekoliko tjedana. Donosimo recept!
Sastojci
5 glavica češnjaka
3 kom lovorovog lista
krupna sol
papar u zrnu
cca 0,3 l maslinovog ulja (ili koliko je potrebno da sav češnjak bude pokriven uljem)
Priprema
Očistite glavice češnjaka, razdvojite režnjeve. Zagrijte pećnicu na 90 stupnjeva. U tavi pomiješajte češnjak, sol, papar, listove lovora te sve prelijte maslinovim uljem. Ukoliko želite uz lovor možete dodati grančice ružmarina i timijana. Zagrijavajte na srednje jakoj vatri sve dok se ulje na zagrije. Potom sadržaj prebacite u posudu za pečenje u zagrijanu pećnicu. Uz povremeno miješanje, držite u pećnici 120 minuta. Izvadite confit, ostavite da se ohladi. U steriliziranu staklenku prebacite češnjak te ga prelijte uljem. Zatvorenu staklenku čuvajte u hladnjaku. A za savršeni namaz potrebni su vam confit češnjak te maslac ili krem sir. Usitnite češnjak, dobro pomiješajte s maslacem ili krem sirom, namažite na kruh i dobar tek!