Koliko ste se puta susreli sa savjetom da se gljive prije pripreme ne smiju prati? Sigurno više nego jednom. Jer naravno nitko ne želi da gljive zbog svoje spužvaste strukture pokupe nepotrebnu vodu te tako izgube na kvaliteti. Ali znate li da ta teorija baš i “ne drži vodu”? Istina je da su gljive po svojoj strukturi slične spužvi ali zanimljivo je i znati da 90 posto sadržaja gljiva je voda. Jer gljive, zahvaljujući sustavu cirkulacije kroz tkivo, prikupljaju hranjive tvari tako da ih absorbiraju i pospremaju u stijenke strukture. Tako pospremaju i vodu, ali vezano uz pranje prije pripreme važno je napomenuti da se gljive ipak smiju prati, samo je važno kako.
Gljive se ne ostavljaju u vodi, ali je dobro isprati ih pod laganim mlazom. Gljive vole čišćenje mekanom četkicom, te uklanjanje tvrdih krajeva nožićem, a dobar je savjet da i one osjetljivije vrste gljiva možete četkati tako da četku namočite u vodi. Umjesto četkice očistiti ih možete i s mekom tkaninom namčenom u vodu. Važno je da ih tako očišćene prosušite (papirnatim ručnikom) i pripremate suhe. Jer očišćene i oprane gljive ne pohranjujemo u hladnjak kako ih ne bi pretvorili u mekane i ljepljive. Ali osim pranja važna je i metoda pripreme, pa zapamtite savjet da gljive važno pripremati kratko. Ukoliko su gljive ipak povukle višak vode savjet je da ih pripremate na visokoj temepraturi kako bi višak vode u kratko vrijeme ispario a gljive zadržale aromu, punoću okusa.
A za kraj vam donosimo i recept za pripremu ukusnih zalogaja sa šampinjonima, koji odlično podnose čišćenje vodom. Pripremamo bruschette s gljivama, piletinom i sirom. Dobar tek!
Sastojci
maslinovo ulje
200 g šampinjona
2 češnja češnjaka
8 kriški kruha
200 g sira brie
2 filea pilećih prsa
1 manja ljuta papričica
svježi vlasac i peršin
sol, papar
Priprema
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Piletinu operite, posušite, narežite na kockice te posolite i popaprite. Vlasac i peršin operite, posušite i sitno nasjeckajte. U tavi ugrijte 2 žlice ulja, dodajte ploške gljiva te nasjeckani i oljušteni češnjak. Posolite, popaprite i pržite 3 minute. Potom izvadite gljive i u tavi popržite piletinu. Gljive, sir, nasjeckanu ljutu papričicu i kockice mesa stavite na kriške kruha te pospite sjeckanim vlascem i peršinom. Nakapajte uljem pa pecite u zagrijanoj pećnici oko 10 minuta. Poslužite odmah.