Prosinac je mjesec u kojem se častimo brojnim tradicionalnim slasticama među kojima se često nađe i recept za ovaj slatki kruh. I dok postoje brojne verzije, sve ih povezuje – sadržaj. Ukusno sušeno ili kandirano voće, marcipan, orašasti plodovi i mirisni začini kao što su cimet, kardamom, muškatni oraščić... Osim što je ukusan, ovaj je kruh kolač i odličan izbor za slatke zimske doručke i užine, posebno uz dodatak maslaca, meda ili domaće marmelade. Donosimo recept te vas pozivamo da odabirom sastojaka pripremite vaš savršeni stollen. Dobar tek!
Sastojci:
600 g brašna za dizano tijesto
prstohvat soli
paketić instant kvasca
100 g šećera
1 žličica mljevenog đumbira
1 žličica mljevenog cimeta
1 žličica mljevenoga kardamoma
žličica svježe naribanog muškatnog oraščića
1 žličica nariban korice limuna ili naranče
2 vanilin šećera
200 g otopljenog masalca
1 žumanjak
2 dcl toplog mlijeka
po 100 g tamnih i svijetlih grižđica
80 g suhih višanja
80 ml soka svježe naranče
100 g poprženih i narezanih badema
50 g kandirane korice citrusa
50 g rastopljenog maslaca
šećer u prahu
Priprema:
Grožđice i višnje prelijte narančinim sokom te ostavite da se namaču najmanje 1 sat, a najbolje preko noći. U veliku posudu stavite brašno. Pomiješajte ga sa solju, šećerom, začinima i instant kvascem. U sredini napravite udubinu te u nju ulijte otopljeni maslac, mlijeko i razmućeni žumanjak. Zamijesite rukama ili mikserom s nastavcima za dizano tijesto. Na kraju umijesite i namočeno suho voće (s tekućinom), bademe i kandiranu koricu. Tijesto pokrijte čistom krpom i ostavite na toplome jedan sat, da mu se volumen udvostruči. Zatim ga nekoliko puta premijesite te ponovno ostavite da se diže jedan sat. Zatim tijesto podijelite na dva ili četiri komada, ovisno o tome koliko velike stollene želite. Stavite ih na lim obložen papirom za pečenje te ostavite na toplome jedan sat. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pecite ih 45 do 60 minuta (ovisno o veličini). Čim ih izvadite iz pećnice, obilno ih premažite rastopljenim maslacem i pustite da se upije u koricu. Kad se malo ohlade, pospite ih šećerom u prahu.