Prosinac je mjesec u kojem se častimo brojnim tradicionalnim slasticama među kojima se često nađe i recept za ovaj slatki kruh. I dok postoje brojne verzije, sve ih povezuje – sadržaj. Ukusno sušeno ili kandirano voće, marcipan, orašasti plodovi i mirisni začini kao što su cimet, kardamom, muškatni oraščić... Osim što je ukusan, ovaj je kruh kolač i odličan izbor za slatke zimske doručke i užine, posebno uz dodatak maslaca, meda ili domaće marmelade. Donosimo recept te vas pozivamo da odabirom sastojaka pripremite vaš savršeni stollen. Dobar tek!

Stollen, ukusni slatki kruh
Foto: Profimedia

Sastojci:

600 g brašna za dizano tijesto

prstohvat soli

paketić instant kvasca

100 g šećera

1 žličica mljevenog đumbira

1 žličica mljevenog cimeta

1 žličica mljevenoga kardamoma

 žličica svježe naribanog muškatnog oraščića

1 žličica nariban korice limuna ili naranče

2 vanilin šećera

200 g otopljenog masalca

1 žumanjak

2 dcl toplog mlijeka

po 100 g tamnih i svijetlih grižđica 

80 g suhih višanja

80 ml soka svježe naranče

100 g poprženih i narezanih badema

50 g kandirane korice citrusa

50 g rastopljenog maslaca

šećer u prahu

Priprema:

Grožđice i višnje prelijte narančinim sokom te ostavite da se namaču najmanje 1 sat, a najbolje preko noći. U veliku posudu stavite brašno. Pomiješajte ga sa solju, šećerom, začinima i instant kvascem. U sredini napravite udubinu te u nju ulijte otopljeni maslac, mlijeko i razmućeni žumanjak. Zamijesite rukama ili mikserom s nastavcima za dizano tijesto. Na kraju umijesite i namočeno suho voće (s tekućinom), bademe i kandiranu koricu. Tijesto pokrijte čistom krpom i ostavite na toplome jedan sat, da mu se volumen udvostruči. Zatim ga nekoliko puta premijesite te ponovno ostavite da se diže jedan sat. Zatim tijesto podijelite na dva ili četiri komada, ovisno o tome koliko velike stollene želite. Stavite ih na lim obložen papirom za pečenje te ostavite na toplome jedan sat. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pecite ih 45 do 60 minuta (ovisno o veličini). Čim ih izvadite iz pećnice, obilno ih premažite rastopljenim maslacem i pustite da se upije u koricu. Kad se malo ohlade, pospite ih šećerom u prahu.