Vrlo vjerojatno, barem jednom mjesečno (ako ne i češće), za nedjeljni ručak imate pečeno pile. Također, vrlo vjerojatno (ako ne i uvijek) ostane nešto piletine od tog ručka. S obzirom da duboko vjerujemo kako hranu ne treba bacati, odnosno da se sve treba i može iskoristiti, donosimo nekoliko ideja kako od tih ostataka napravit vrlo ukusan, jednostavan i brz obrok. Ne samo da nećete morati bacati meso, nego ćete i riješiti problem ručka ponedjeljkom. Uostalom, nije li ponedjeljak ionako dovoljno kompliciran, neka onda barem ručak bude jednostavan.
Evo nekoliko ideja:

Pileće enchilade
S obzirom da već imate glavni sastojak - pečenu piletinu - znači da ćete enchilade složiti u vrlo kratkom roku. Osim mesa, trebaju vam i umak za enchilade (kupite gotovi), malo zelenog čilija, crni grah (iz konzerve, procijedite ga), sir, malo svježeg korijandera i 4 velike tortilje. U zdjelu stavite piletinu, crni grah, 2 šalice naribanog sira, 1/2 šalice umaka (kojeg ste prethodno pomiješali sa zelenim čilijem) i 2 žlice korijandera. Složite enchilade, stavite ih u protvan, prelijte s ostatkom umaka i naribajte još sira po njima. Pecite oko 20- 25 minuta.

Pileće enchilade
Profimedia Pileće enchilade

Batati punjeni piletinom
Da, da, vrlo jednostavno i ukusno jelo za koje ne treba puno pripreme. Pečenu piletinu već imate, treba vam, dakle, još 4 batata srednje veličine, pola šalice nekog ljutog umaka, 2 žličice gheeja i 1/4 šalice bijelog dressinga za salatu.
Lim za pečenje obložite aluminijskom folijom i na njega stavite batate. Probušite ih nožem i pecite ih oko 1 sat. Pred kraj pečenja, ostatke piletine stavite u veliku tavu, dodajte 1/2 šalice ljutog umaka i 2 žlice gheea. Poklopite i pustite da zavrije na srednje jakoj vatri. Prebacite piletinu na tanjur i izmrvite a potom je vratite u tavu i prelijte umakom. Kad je batat spreman, prerežite ga po dužini na pola, dodajte piletinu i prelijte bijelim dressingom.

Kvinoja s piletinom i povrćem
Ovaj zdrav i jednostavan obrok gotov je za desetak minuta. Prvo napravite umak od feta sira, vode i maslinovog ulja: Fetu izmrvite, miješajte je s vodom i uljem dok dobijete glatku smjesu. Skuhajte kvinoju (za to vam treba oko 15 minuta) a kad se ohladi je stavite u zdjelu u koju ste prethodno stavili češnjak, origano, mažuran, papar, 1 žličicu soli i 1/4 šalice limunovog soka; promiješajte da se sjedini. Dodajte ostatke piletine i povrće po želji, mi preporučujemo crveni luk, krastavce, rajčice te kalamata masline. Polijte s umakom od feta sira.

Piletina s kvinojom i povrćem
Profimedia Piletina s kvinojom i povrćem

I, naravno, sendvič s piletinom
Najjednostavniji način kako iskoristiti ostatke piletine je složiti sendvič. Mi vam predlažemo ovakav sendvič - 2 žlice majoneze i žlica pesta (pomiješajte ih zajedno), pršut, pečena paprika, mozarella, listovi bosiljka, rikole ili baby špinata te baguette ili ciabatta. Prerežite kruh, premažite namazom od majoneze i pesta i dodajte sve sastojke.