Sunčana jesenska subota izmamila je u dvorište zagrebačke vinoteke Vintesa brojne vinoljupce. Privuklo ih je sve popularnije događanje WeekEnd Vibes & Wines na kojem se mogu degustirati vina te ista potom kupiti s popustom od čak 30%, i to sve na otvorenom.
Ovaj put posebno je razveselio dolazak plešivičkog vinara Franje Kolarića koji je pod brendom Coletti predstavio čak 11 etiketa. Jedna od njih čekala se s osobitim nestrpljenjem. Riječ o posljednjem uratku Franje Kolarića, o posebnoj vrsti pjenušca koja je sve veći hit u svijetu. rječ je o sve popularnijem pét-natu (franc. "pétillant naturel" - "prirodno pjenušanje".
Pét-nat je prva poznata metoda proizvodnje pjenušaca, starija čak i od one šampanjske, a sada, s trendom prirodnih vina, ponovno se vraća u modu. Ovaj trend laganih i voćnih pjenušaca već prate neki hrvatski vinari, a među njima je i Franjo Kolarić.
Pét-nat Coletti prirodno je pjenušavo vino od sorata pinot sivi i chardonnay. Vino je nefiltrirano, bez dodataka sumpornih spojeva ili bilo kakvih aditiva. Nizak postotak alkohola i nježne arome tropskog voća, citrusa i bijelog cvijeća čine ga idealnim osvježenjem u svakoj prilici.
"Mislim da je to pjenušac koji će napraviti jednu dobru priču ove i sljedeće godine u Hrvatskoj jer tu prezentiramo prirodnost", poručio je Franjo Kolarić, čiji pét-nat Coletti uskoro stiže na tržište, a cijena će mu se kretati oko 100 kuna.
Osim pét-nata u kojeg Franjo polaže velike nade, Franjina uzdanica je i sorta sivi pinot. Bilo je interesantno kušati ovu sortu s različitih aspekata proizvodnje: kao pjenušac, kao svježe vino te u varijanti oranža odležanog u amfori. Vina su se kušala u odličnoj atmosferi za koju je zaslužan
glazbeni znalac i radijski voditelj Kornelije Hećimović.