Naime, Josean Alija jedan je od najznačajnijih španjolskih chefova nove generacije koji od 2009.  niže uspjeh za uspjehom. Iste godine prepoznat je kao najbolji međunarodni kuhar prema  Identitá Golose. 2011. dobiva i Michelinovu zvjezdicu, a iste godine mu Međunarodna akademija za gastronomiju dodjeljuje  Prix du Chef de L'Avenir (Kuhar budućnosti). 2015. godine ulazi na prestižnu listu najboljih restorana na svijetu – World´s 50 Best Restaurants da bi 2019. prestigao restorane poput Maaema, Favikena, Enigme, Amassa i brojnih drugih te zauzeo 32. mjesto.

Jedan od najperspektivnijih španjolskih chefova na 'Weekend Food Festivalu'
Foto: Arhiva restorana

Što se tiče Joseanove filozofije ona se ocrtava u paradigmi minimalizma, čistoće i osluškivanja prirode. Naime, sve u Alijinom restoranu podređeno je upravo gastronomskom iskustvu. Snježno bijela i minimalistički uređena Nerua smještena u Guggenheimovom muzeju doista je nešto posebno. Ono što je možda neobično je da vam kod samog uređenja pažnju privlači strop kojim dominiraju glatke i zakrivljene linije koje simboliziraju rijeku Nervion po kojoj je sam restoran dobio ime. Geslo „manje je više” prepoznatljivo je u svakom tanjuru. Alija jako puno promišlja o tome što stavlja na tanjur i želi da je gost upućen u ono što stoji za svakog zaloga kao što su odgovori na pitanja kako j neka namirnica proizvedena i pripremljena. Jedan je od rijetkih chefova koji priprema nove menije godinu dana unaprijed.

Jedan od najperspektivnijih španjolskih chefova na 'Weekend Food Festivalu'
Foto: Arhiva restorana

„Želim da gost zna koliki trud stoji iza svakog zrna graška, jajeta ili komada mesa koji je na tanjuru. Za neka jela trebali su nam mjeseci pa i godine da te ideje koje su nam se „kuhale” u glavi se zaista i nađu na tanjuru. To je užasno bitno i samo kad to osvijestimo naučit ćemo cijeniti tanjur ispred sebe.” rekao je Josean Alija pa nastavio „Mi smo u službi pripovijedanja priča, svatko od nas ima neki kanal kroz koji komunicira – moj je hrana. Iza svakog tanjura koji složimo ima bar 30 pozadinskih priča povezanih s okusom, sjećanjem na neki trenutak ili miris.” zaključio je chef.

Ovo je prvi posjet Joseana Alije Hrvatskoj i ne skriva zadovoljstvo zbog svog dolaska! „Znam da imate sjajna macerirana bijela vina i radujem se probati ih, vidimo se u svibnju na Weekend Food Festivalu!” poručio je Josean Alija.

Jedan od najperspektivnijih španjolskih chefova na 'Weekend Food Festivalu'
Foto: Arhiva restorana

Podsjetimo kako se prvo izdanje Weekend Food Festivala odvilo u prostoru prelijepe Gliptoteke pod nazivom Restaurants & Bar Weekend. Weekend Food Festival je događaj koji na jednom mjestu okuplja najbolje svjetske i domaće stručnjake iz svijeta gastronomije, ugostiteljstva, miksologije te svijeta vina ulja i kave, a odvit će se u prostoru Stare tvornice duhana Rovinj od 14. do 17. svibnja.2020.