Nezaobilazan su kadar u američkim filmovima, bilo onim s kadrovima kampiranja kad ih peku na otvorenoj vatri, ili onim božićne tematike, kad se ispija vruća čokolada ispred kamina neke planinske kolibe. Mogu se, naravno kupiti u trgovinama, no zašto ih ne biste pokušali sami napraviti kod kuće?
Inspirirajte se s ovih pet ideja za slastice s marshmallowsima, a potom iskušajte recepta stalne suradnice StoryGourmeta, slastičarke Tee Mamut. U slast!
Marshmallows
Sastojci:
- ŽELATINA U LISTIĆIMA 15 G
- GLUKOZA 50 G
- BJELANJAK 150 G
- ŠEĆER 225 G
- ŠEĆER 37 G
- LIMUNOV SOK NEKOLIKO KAPI
- VANILIJA 1 ŠTAPIĆ
Postupak
- Bjelanjke sobne temperature stavite u mikser s limunovim sokom.
- Pomiješajte 225 g šećera s glukozom i malo vode (da izgleda kao mokri pijesak) i stavite da zakuha.
- Kad šećer dostigne temperaturu od 110 °C, stavite 37 g šećera u bjelanjke i miksajte na srednjoj brzini.
- Listiće želatine namočite u hladnoj vodi. Na 115 °C u šećerni sirup ubacite ocijeđenu želatinu te postupno ulijevajte u bjelanjke.
Foto: Shutterstock
- Miksajte dok ne postigne sobnu temperaturu, a zatim dodajte sjemenke vanilije.
- U međuvremenu pripremite lim za marshmallowse: možete uzeti bilo što, ovisno koju formu želite ili koliko želite da budu visoki.
- Lim obložite plastičnom folijom, na njega razmažite masu te ostavite da odstoji sat vremena.
- Pospite Gustinom, prevrnite na novu plastičnu foliju i odlijepite staru.
- Ponovno pospite Gustinom, zamotajte sve u foliju i pustite da odstoji preko noći.
- Sljedeći dan režite u željene oblike i po potrebi lagano uvaljajte u škrob da se ne lijepe