Cilj je sljubljivanje vina, ponajprije hrvatskh sorti, s jelima koja im pašu i po abecedi ili nekom drugom jezičnom ključu. – Spojila sam lingvistiku, gastronomiju i enologiju, a ona je sinonim za početak i poziv da nakon prvog slova idemo dalje. Abeceda finih zalogaja svakom vinu i svakom jelu prilazi ispočetka, kao prvi puta, a prvi se uvijek pamte: od osnove, imena, početnog slova...S jednim se teško može složiti suvisla rečenica, ali s cijelom abecedom pišemo priče, pa i romane – kaže Vukelić. Prvi „pairing slova“ dogodio se u listopadu prošle godine, u poznatom zagrebačkom restoranu Pauza u Preradovićevoj, koji je nedavno proslavio osmu godinu postojanja. U prvoj epizodi, na slovo Ž, sljubila se autohtona hrvatska sorta, žlahtina, sa žgancima, jednostavnim i zdravim jelom naših starih koji su u modernoj izvedbi pravi specijalitet. Gost vinar bio je Ivica Dobrinčić, iz vrbničke vinarije Šipun na otoku Krku, iz obitelji koja se vinogradarstvom bavi već nekoliko generacija. U drugom nastavku, „na slovo T“, u bistrou Jadranka u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici, kombinirao se teran velikog istarskog vinara Morena Coronice s Lareto tartufom i pričala se priča o istarskom terroiru – na T , u nazočnosti ovog karizmatičnog vinara. Vjerna na početku datom obećanju na da će se, osim gastro i vinskih priča i rečenica, ponekad ovom njenom abecedom slagati i stihovi, nedavno je, ponovo u Pauzi, organizirala večeru „Risotto i prosecco“, koja je ponovo spojila nepčane užitke i igru riječi.
Originalan projekt: Abeceda finih zalogaja
Foto: Story
Aleksandra Prijović traži novu dadilju: Nudi plaću od 5.000 eura, a ovaj uvjet odbit će mnoge
'Za nekoga si cijeli svijet...': Oglasio se bivši suprug Marije Mikić, nakon razvoda ga preplavile emocije
'Ima i na koga biti prelijepa': Kći omiljene pjevačice pozirala u kupaćem, u ovakvom izdanju je nikad nismo vidjeli