Sezona je trešanja, slatkog voća koje je mnogima najdraže. Najukusnije je jesti ih sveže ubrane sa stabla, ali se odlično slažu s čokoladom u kolačima i slasticama. Volite li štrudle, pripremite je s ovim voćem i gotovim korama za savijače, a ako vam se žuri, biskvitni kolač s trešnjama možete pripremiti i u tavi.
Kolač s trešnjama iz tave
Sastojci:
- 250 g trešanja
- 40 g smeđeg šećera
- 1 limun
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 50 ml ulja
- 50 ml mlijeka
- 180 g brašna
- 8 g praška za pecivo
Priprema:
Trešnje oguliti, staviti u tepsiju i posuti šećerom i limunovim sokom. Lagano ih pržite na umjerenoj vatri dok se ne karameliziraju, ali pazite da šećer ne zagori. Cijela jaja izmiksati sa šećerom, pa ih tući dok ne postanu pjenasti. Dodati ulje, mlijeko, naribanu koricu limuna, pa sve kratko izmiksati. Brašno prosijati zajedno sa praškom za pecivo i sve sjediniti da se dobije glatko tijesto koje treba biti malo rjeđe. Izliti u tepsiju, posuti trešnjama, poklopiti i peći na srednjoj temperaturi oko 30 minuta. Kolač okrenite i pecite još 5 minuta. Prije posluživanja po želji ukrasite šećerom u prahu.
Brownies s trešnjama
Sastojci:
- 350 g tamne čokolade
- 250 g maslaca
- 3 jaja
- 250 g smeđeg šećera
- 100 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 100 g svježih trešanja
- 150 g nasjeckane mliječne čokolade
Priprema:
Rastopite tamnu čokoladu i maslac na pari pa ostavite sa strane da se malo ohladi. Za to vrijeme izmiksajte jaja sa šećerom u pahuljastu smjesu pa u to umiješajte otopljenu čokoladu. Potom drvenom žlicom umiješajte mješavinu brašna i praška za pecivo, a na kraju dodajte i trešnje bez koštica te grubo nasjeckanu mliječnu čokoladu.
Smjesu rasporedite u četvrtasti kalup obložen papirom za pečenje. Zagladite i pecite otprilike 25 minuta. Pričekajte da se ohladi prije rezanja.
Bečka štrudla s trešnjama
Sastojci:
- 500 g kora za savijače (10 kom)
- 1 kg trešanja bez koštica
Za nadjev:
- 3 jaja
- 1 šalica šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 šalice jogurta
- 1 šalica ulja
- 1 i pol šalica griza
- 1 prašak za pecivo
Za premazivanje:
- 1 šalica jogurta
- 1 vanilin šećer
*1 šalica = 200 g
Priprema:
Jaja umutite sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte jogurt, ulje, griz i prašak za pecivo i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite sat vremena u hladnjaku da se malo stegne.
Dvije kore za savijače namažite s nadjevom, stavite gore trešnje i zamotajte. Isto ponovite sa svakom savijačom tako da dobijete ukupno pet štrudli. Štrudle poslažite jednu do druge u tepsiju koju ste prethodno malo nauljili. Namažite ih jogurtom i pospite vanilin šećerom i pecite oko 20-25 minuta na temperaturi od 170C, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
Poslužite toplo ili hladno, a možete dodati kuglicu sladoleda.