Jesen ne možemo zamisliti bez kestena, pečenih i kuhanih, ali i slastica poput kesten pirea, rolade ili torte od kestena. Sredinom listopada slave svoj dan, a osim što su ukusni, kesteni su i vrlo zdravi. Bogati su vitaminom C i folatom. Kao i drugi orašasti plodovi, kesten je bogat izvor mononezasićenih masnih kiselina, a studije pokazuju da mononezasićene masti u prehrani pomažu u smanjenju ukupnog i lošeg kolesterola te povećavaju razinu dobrog kolesterola u krvi. Osim toga, kesten je bogat vitaminima B-kompleksa i odličan izvor minerala.
Pecite kestene na tavi ili u pećnici
Možete ih ispeći na tavi na štednjaku ili u pećnici.
Nožem zarežite kestene u obliku križa i potopite ih u vodu pola sata te posolite sa žličicom soli. Činjenica da kesteni stoje u vodi pomoći će da malo omekšaju i kasnije se bolje ispeku. Nakon toga dobro ih procijedite i posložite na pleh.
Pecite na 230°C oko 25-30 minuta, što bliže gornjem grijaču. Izvadite i ostavite poklopljeno 5 minuta.
Ako ih pečete na tavi pospite sol, tako će se lakše čistiti. Kestene prerežite na pola i posložite na posoljenu tavu. Zatim poklopite i pecite 30 minuta. Nakon toga kesteni su gotovi i spremni za posluživanje.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.