Sezona breskvi je na samom vrhuncu, a mi smo za vas pronašli recept za kolač za koji nećete morati paliti pećnicu kako bi ga pripremili. Slatke breskve u kombinaciji s kremastom kremom od sira mascarponea osvojit će vas svojim laganim ljetnim okusom. Kolač se priprema slično kao tiramisu

Sastojci:

  • 7 breskvi
  • 250 ml tamnog ruma
  • 660 g šećera u prahu
  • prstohvat cimeta
  • 1 mahuna vanilije
  • 500 g mascarpone sira
  • 185 ml gustog vrhnja
  • 1 žlica šećera u prahu
  • piškote

Priprema

U lonac stavite breskeve, rum, šećer, cimet i vanilju te 500 ml vode. Pustite da lagano kuha na srednje niskoj vatri. Smanmjite toplinu na najnižu, djelomično poklopite i kuhajte 10 minuta ili dok breskve ne omekšaju. Stavite u hladnjak na 1 sat da se ohladi.

 Izmiksajte mascarpone, vrhnje i šećer u prahu u zdjeli dok ne dobijete kompaktnu kremu. Pokrijte i stavite u hladnjak. Onložite kalup dimenzija 11x24 cm plastičnom folijom. Ocijedite smjesu od breskvi, a tekućinu za poširanje ostavite. Stavite 8 polovica breskvi na čistu radnu površinu i malin nožem svaku polovicu narežite na ploške debljine 1 cm.

Piškote umačite sa svih strana lagano u tekućinu od breskvi. Ponovite s još 4 piškote. Rasporedite piškote poprečno preko dna pripremljenog kalupa. Rasporedite kekse poprečno preko dna pripremljenog kalupa, obrezajući ih da pristaju. 

Kolač od piškota s breskvama za koji vam ne treba pećnica
Foto: Shutterstock

Rasporedite smjesu mascarponea po keksima. Na vrh stavite polovicu kriški breskve lagano preklapajući. Rasporedite tanski sloj preostale mascarpone smjese po kriškama breskve. Nastavite slagati preostalim piškotama umočenim u tekućinu od breskva, smjesom od mascarponea i kriškama breskve, a završite s piškotama. Lagano lupnite posudom o radnu površinu da se smjesa slegne. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak preko noći da se stegne. 

U međuvremenu stavite 250 ml preostale teućine u mali lončić. Pustite da se lagano kuha na srednjoj vatri. Kuhajte 5 minuta dok se sirup ne zgusne. Prebacite u zdjelu otpornu na toplinu. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak da se ohladi.

Preokrenite kolač na pladanj za posluživanje. Uklonite plastičnu foliju, preostale polovice breskvi narežite na kriške. Rasporedite po torti i prelijte sirupom. 

Izvor: taste