Pripremate brunch i želite zadiviti goste? Ili jednostavno sebe želite počastiti predobrim doručkom? Pogačice s borovnicama su pravi odabir za obje prilike. Bit će spremne za serviranje za manje od sat vremena, a od navedenih sastojaka dobit ćete osam komada.
Pogačice lako možete zamrznuti i izvaditi pokoju kad se zaželite. Preporučujemo da ih rasporedite po pladnju i ubacite ga u zamrzivač na sat vremena. Nakon toga pogačice podijelite u vrećice i obavezno zapišite datum pripreme. Izvadite ih večer ranije i pustite da se odlede u hladnjaku ili ih pecite pet minuta duže. U slast!
Pogačice s borovnicama
Sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- 2 pune žličice praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- 1/2 žličice soli
- 120 g maslaca
- 120 ml slatkog vrhnja
- 1 jaje (L)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 g svježih borovnica
Priprema:
- Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, cimet i sol.
- U posudu sa suhim sastojcima naribajte hladni maslac pa izradite u mrvičastu smjesu nalik na mokri pijesak. Stavite u hladnjak.
- Pomiješajte slatko vrhnje, jaje i ekstrakt vanilije pa prelijte preko rashlađene mrvičaste smjese. Promiješajte pa na kraju dodajte i borovnice.
- Na pobrašnjenoj podlozi umijesite tijesto u kuglu, a zatim je razrežite na osam jednakih trokuta.
- Svaku pogačicu premažite s malo slatkog vrhnja i pospite s malo šećera.
- Prebacite pogačice na lim za pečenje i stavite ih u hladnjak na 15 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pecite pogačice otprilike 25 minuta, dok ne poprime smeđu boju po rubovima.
- Pričekajte da se u potpunosti ohlade prije posluživanja. Čuvajte ih do dva dana u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi.