Ako možete odvojiti malo vremena za pripremu doručka, predlažemo da napravite izvanredne pogačice s čokoladom. Poslužuju se još tople, obično s maslacem i domaćim džemom, ali namazi i nadjevi nisu nužno potrebni.
Tijesto možete aromatizirati pastom od vanilije, naribanom koricom citrusa ili ekstraktom badema. U slast!

Pogačice s čokoladom
Sastojci:
280 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
50 g šećera
1/2 žličice soli
75 g hladnog maslaca
1 jaje (L)
180 ml slatkog vrhnja (36 % mm)
150 g nasjeckane čokolade
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a lim obložite papirom za pečenje. U jednoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i malo soli pa dodajte listiće hladnog maslaca te rukama izradite mrvičasto tijesto. U ovoj fazi možete dodati nasjeckanu čokoladu ili suho voće po izboru. U drugoj posudi pomiješajte jaja sa slatkim vrhnjem pa tu mješavinu postepeno dodajte u suhe sastojke. Dodajte postepeno i procijenite koliko je potrebno da biste dobili tijesto.
Premjestite tijesto na pobrašnjenu podlogu i kratko mijesite dok ne formirate kuglu. Razvaljajte tijesto na debljinu od 15 mm pa izrežite veće krugove ili trokute. Rasporedite pogačice po pripremljenom limu s razmakom od nekoliko cm pa premažite s malo slatkog vrhnja. Pecite 15-ak minuta, sve dok pogačice ne poprime lijepu zlatnu boju. Poslužite ih tople!