Počelo je vrijeme karnevala, a slastica koja je zaštitni znak maškara definitivno su krafne. Ovo prženo tijesto posipano šećerom kalorično je, ali ako ga pečete u pećnici, izbjeći ćete veliku količinu ulja.

Sastojci:

  • 900 g oštrog brašna + oko 100 g glatkog
  • 40 g svežeg kvasca
  • 4 jaja
  • 300 ml jogurta
  • 200 ml vode
  • 150 g šećera + oko 150 g za posipanje
  • 150 g margarina + 100 g za premazivanje

Priprema:

Kvasac razmutite u mlakoj vodi i dodajte žlicu šećera.

Pomiješajte brašno, jogurt, jaja, ostatak šećera, otopljeni margarin i aktivirani kvasac. Tijesto mora biti mekano i ljepljivo.

Dobro ga zamijesite i ostavite sat vremena da odstoji, da se udvostruči.

Kada se tijesto diglo, radnu površinu pospite glatkim brašnom, istresite tijesto i mijesite lagano i polako. Površinu i tijesto ponovno pospite brašnom i razvaljajte valjkom za tijesto na 1 - 1,5 cm debljine.

Čašom vadite krafne i slažite ih na lim koji ste premazali drugim margarinom. Pazite da ostavite razmak između krafni jer će jako narasti i zbog toga sigurno neće sve stati u jedan lim. 

Prvi lim s krafnama ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim upalite pećnicu da se zagrije na 180 stupnjeva. Tek tada čašom vadite drugu turu krafni.

Kada se pećnica zagrijala, a krafne se udvostručile, stavite da se peku dok ne dobiju boju. Dok se peku otopite ostatak margarina i čim izvadite iz pećnice, krafne odmah premažite i pospite šećerom.

 Izvor: Stil