Obična zlevka radi se o pšeničnog brašna, a ovaj jednostavan kolač u prošlosti je bio sirotinjsko jelo.
4 koraka
Komentiraj
Foto: Shutterstock
Zlevanka je tradicionalno jelo u sjevernim dijelovima Hrvatske poput Međimurja i Zagorja. Nekada se smatrala sirotinjskim jelom jer se priprema od namirnica koje je imalo svako kućanstvo, a danas je ukusna za doručak, večeru ili zalogajčić nakon ručka i to poslužena s vrhnjem.
Za običnu zlevanku dovoljno vam je pšenično glatko brašno, jaja, mlijeko, a kukuruzna zlevanka još je ukusnija jer se priprema s kukuruznim brašnom.
Sastojci
500 g kukuruznog brašna
1 l mlijeko
3 jaja
100 g šećera
200 g kiselog vrhnja
malo soli
Recept za zlevanku
10:26
Korak 1
Izmiksajte
Izmiksajte jaja sa šećerom i mlijekom.
10:41
Korak 2
Dodajte suhe sastojke
U smjesu dodajte brašno i izmiksajte.
Foto: Shutterstock
10:42
Korak 3
Pokapajte kiselo vrhnje
Izlijte smjesu u namašćen ili nauljen lim za pečenje. Žlicom dodajte kiselo vrhnje, pokapajte po smjesi.
10:43
Korak 4
Pecite
Stavite u pećnicu i pecite na 180 stupnjeva oko pola sata.