Ova jednostavna mediteranska salata puna je okusa, a možete ju poslužiti i s pita kruhom ili je umotati u tortilju. Ako se odlučite za vegetarijansku opciju, iskoristite tofu i slanutak kao dodatak.
Mediteranska salata s piletinom
Marinada za piletinu:
60 ml maslinovog ulja
1 češanj češnjaka
1 žlica crvenog vinskog octa
1 žlica sušenog origana
1 žličica sušenog kopra
½ žličice soli
¼ žličice papra
4 pileća filea
Dresing za salatu:
3 žlice maslinovog ulja
2 žličice vinskog crvenog octa
1 žličica sušenog origana
1 limun
½ ljutike
2 žličice senfa
Ostali sastojci:
200 g zelene salate
75 g feta sira
3 svježa krastavca
2 veće rajčice
½ glavice ljubičastog luka
45 g kalamata maslina
2 žlice svježeg kopra
Priprema:
Najprije pripremite marinadu za piletinu. Češnjak protisnite. U većoj posudi pomiješajte sve sastojke za marinadu, dodajte piletinu, okrenite ju sa svih strana i ostavite 15 minuta do četiri sata. Pripremite dresing za salatu. Ljutiku narežite na manje komade. U drugoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, vinski ocat, origano, sok i koricu jednog limuna, narezanu ljutiku i senf. Pjenjačom pomiješajte sastojke. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i na nju poslažite piletinu. Pecite dok ne dobije željenu boju s obje strane. Maknite s vatre i ostavite da odstoji pet minuta prije rezanja. Salatu dobro operite, feta sir razmrvite rukama, krastavac narežite na kolutove, rajčicu na manje komade, luk na polumjesece, a kopar usitnite.
Salatu i ostalo povrće prebacite u veću zdjelu, na nju stavite narezanu piletinu, pospite feta sirom i koprom pa prelijte dresingom. Poslužite odmah.