Mnogi začini sadrže aktivne supstance koje mogu biti blagotvorne za zdravlje. Da bi one došle do punog izražaja i uistinu pridonjele boljitku, iznimno je važna kvaliteta začina.
Začini trebaju biti u svom punom aromatičnom potencijalu kako bi dali maksimum okusa, ali i blagotvornih učinaka na zdravlje. Većina neorganskih, konvencionalnih začina prolazi pravi „pakao“ prije nego što dođe na police trgovina. Izloženi su toksičnom djelovanju raznih pesticida i herbicida tijekom uzgoja, kao i kemijskim dodacima koji se dodaju u fazi čuvanja, za održavanje svježine. K tome, začini se izlažu zračenju koje se koristi kao metoda sterilizacije.
Zato su Lebensbaumov znak i kriteriji kvalitete koji su otisnuti na svakom pakiranju, jamstvo da je začin proizveden od vrhunske sirovine iz organskog uzgoja, bez ikakvih dodataka poput konzervansa, pojačivača okusa ili genetski modificiranih sastojaka.
U njima zasigurno nećete pronaći nečistoće, kamenčiće ili druge strane elemente jer se proces stvaranja proizvoda pažljivo nadzire u svim njegovim etapama: od ekološkog uzgoja i brige o tlu, sakupljanju, obradi i odvajanju nečistoća, sušenju, analiza u laboratorijima, pakiranju, skladištenju i transportu do krajnjih kupaca.
„Mi znamo da su naši začini zdravi, još od kraja 70-tih. Ne povodimo se za trendovima, primjerice prvi začin koji smo kupili bila je upravo kurkuma, koju danas mnogi koriste zbog protuupalnih svojstava. No, na našim pakiranjima nikada nećete pronaći oznaku „superhrana“ ili bilo što slično jer je zdrava hrana ono čemu smo u potpunosti posvećeni i iza čega stojimo svojim imenom. No, za ljude koji je danas koriste iz zdravstvenih razloga svakako je važno znati koji je izvor i kvaliteta kurkume, ili nekog drugog začina koji su kupili. Mi poznamo svakog našeg dobavljača i uvijek možemo imenovati izvor“, istaknuo je Ramiz Pasiov.
Čaj koji budi osjetilaČajeve, koje također pijemo radi okusa, atmosfere i zdravlja, Lebensbaum proizvodi na isti način kao i začine. „Čak i u mnogim organskim čajevima naći ćete dodane prirodne okuse. Za nas to nije opcija, autentični okus Lebensbaum čaja dolazi isključivo od biljke ili mješavine biljaka iz 100% eko uzgoja“, pojasnio je Pasiov te dodao kako visoki kriteriji kvalitete ne staju na samom proizvodu, nego iznimnu pažnju posvećuju i ambalaži. „Pogledate li omot u kojem je kutija našeg čaja, pomislit ćete da je to plastika. Nije. To je materijal koji će se za dva tjedna razgraditi u kompostu. Također, većina vrećica za čajeve se izbjeljuje klorom, dok su naše načinjene od konoplje, a konac od organskog pamuka, bez upotrebe kemikalija. Boja koju koristimo na svim pakiranjima je bez mineralnih ulja. Za limenke u kojima su premium čajevi i začini, nikad ne koristimo aluminij i štetne premaze.“
Lebensbaum je u bio&bio trgovinama predstavio dvije nove linije čaja. Wanderlust linija inspirirana je putovanjima i okusima različitih dijelova svijeta, dok linija premium čaja u atraktivnim limenkama donosi rafinirane okuse bijelog, zelenog i crnog čaja te biljne i voćne mješavine za uživanje u posebnim trenucima.
Šalica kave vrijedna uživanjaKava Lebensbaum također ima svoju priču. Jeste li znali da se kava najčešće uzgaja na velikim plantažama i, poput drugih monokultura, znatno mijenja krajobraz. Naime, zbog velikih se polja često raskrčuju šume i prašume, kako bi se strojevima omogućio lakši pristup i brža berba. Ramiz Pasiov dočarao nam je način uzgoja njihove kave: „Lebensbaum kava uzgaja se na plantažama u kojima je očuvana bioraznolikost te ćete ondje naći stabla banana, divlje raslo bilje, mnogo insekata, ptica itd. Nalazi se na 1.600 metara visine u području koje je 77% prirodni rezervat. U takvom je okolišu nemoguće kavu ubirati strojevima, što je i bolje jer ručnim branjem možemo izabrati samo zrela zrna, koja su dosegnula svoj puni aromatični potencijal. Ovdje bih naglasio da su partneri i radnici na našim plantažama uvijek pravedno plaćeni i nema dječjeg rada“.
Lebensbaum posjeduje i najstariju pržionicu organske kave u Njemačkoj gdje se vrijedna zrna prže polako i u malim serijama, oko 60 minuta. Za usporedbu, konvencionalna se kava prži 4 do 5 minuta.
Znamo zašto biramo Lebensbaum - Lebensbaum začini su 100% ekološki (što nadilazi norme EU koje za ekoproizvode nalažu 95% sirovina iz ekološkog uzgoja).
- Lebensbaum se protivi genetskom inženjeringu jer ga smatra nepovratnom intervencijom čovjeka u prirodu. Zato tvrtka podržava očuvanje tradicionalne poljoprivrede.
- U ovim začinima nema pojačivača okusa niti bilo kakvih prehrambenih aditiva.
- Proizvodnja i distribucija odvija se bez emisija CO2. Koristi se 100% zelena energija: geotermalni izvori te sunčeva energija. Sirovine se prevoze brodom.
- Lebensbaum sirovine prikuplja direktno s izvora na kojima se uzgajaju, bez posrednika. Njeguju dugoročna partnerstva s uzgajivačima, ulažući u razvoj zajednice i okoliša.
- Kvalitetu sirovina i proizvoda nadziru laboratoriji i certifikatorske kuće, o čemu svjedoče i brojni certifikati.
Napravite svoj curryCurry, zajednički naziv za niz jela i mješavina začina s indijskog potkontinenta, koji je u svijetu popularan i zbog gurmanskog uživanja, ali i zbog zdravstvenih karakteristika koje mu tradicionalno pripisuje ayurveda. Naime, jedan od bitnih sastojaka koji, po ayurvedi, doprinose ravnoteži i zdravlju tj. sposobnosti organizma da se samostalno "izbori" za zdravlje su - začini.
Iako curry dolazi u raznolikim varijantama, baza mu je gotovo uvijek ista: kurkuma, kumin i korijander. Ostalo su nijanse koje doprinose specifičnom okusu i razini ljutine. Njima možete začiniti svoja jela s mahunarkama, povrćem i rižom te ih tako oplemeniti na najzdraviji mogući način. Kombinacija blagotvornih začina osigurava snažna protuupalna svojstva i daje podršku imunitetu.
Učinite obična jela neobičnim i isprobajte curry s drugim dodacima poput kokosa i kokosovog mlijeka, kikirikija i maslaca od kikirikija ili tahinija i zaljubite se u nove orijentalne okuse. Možete raditi svoje mješavine ili uživati u nekima od pripremljenih curry mješavina iz Lebensbauma.Kada se dodaju začini?
Važno je napomenuti da ove vrijedne začine, koji mogu imati terapijsku snagu, treba dodati pred kraj kuhanja pa ostaviti da odstoje i povežu se s ostalim namirnicama kako bi njihovi vrijedni nutritivni sastojci ostali sačuvani. Notu pojedinih začina možete pojačati tostirate li ih na suhoj tavi i sameljete u mužaru te dodate pri kraju kuhanja.
Sve vrste Lebensbaum curryja su iz 100% ekološkog i biodinamičkog uzgoja kao i ostale vrste ovih jedinstvenih začina.RECEPTIMirisni curry s basmati rižomSastojci:
3+2 žlice eksra djevičanskog maslinovog ulja
150g luka
100ml povrtnog temeljca
100ml kokosovog mlijeka ili sojine kreme
1 žlica soka od limete ili limuna
2 žlice soja umaka
Osnovni začini:
½ čajne žlice đumbira u prahu
½ čajne žlice slatke crvene paprike u prahu
1 čajna žlica kurkume u prahu
¼ čajne žlice kumina u prahu
½ čajne žlice korijandera u prahu
½ čajne žlice češnjaka u prahu
Dodatak začina za jaču mirisnu notu:
3 cm jednog štapića cejlonskog cimeta
1 čajna žlica kumina u zrnu
½ čajne žlice kardamom sjemenki
½ čajne žlice francuskog čili pimenta u prahu
1 šalica kratko prokuhane basmati riže
Postupak:
U zagrijanu posudu stavite maslinovo ulje i luk narezan na kockice te pirjajte uz dodatak soli. Pomiješajte osnovne začine i stavite na luk. Pirjajte 2-3 minute, a zatim dodajte temeljac. Ostavite da kuha na laganoj vatri 10 minuta. Za to vrijeme pomiješajte začine za jaču mirisnu notu (osim čilija) i tostirajte ih na tavi 2 minute. Tople začine stavite u mužar i sameljite. U posudu s povrćem dodajte kokosovo mlijeko. Kad jelo zakuha, dodajte začine iz mužara. Čili prah pomiješajte u malo tople vode. Dodajte čili, sok od limete, sojin umak i ostavite da kuha dvije minute. Na kraju možete dodati kuhanu brokulu i dvije žlice maslinovog ulja, te sve dobro promiješajte.
Skuhajte rižu, ocijedite i poslužite s mirisnim curryjem. Pospite svježim lišćem korijandera.
Vrhunske Lebensbaum začine potražite u bio&bio trgovinama i na
web shopu.