Na samom početku poslužen je Maximo brut, odličan pjenušac Kutjeva d.d. "Maximo brut je pjenušac rađen tradicionalnom metodom, 100% od graševine, kojem je umjesto ekspedicionog likera dodana ledena berba graševine. To mu daje posebnu notu slasti i izvanredno se sljubljuje s laganim slasticama, što ovi sladoledi nesumnjivo jesu.", objasnio je sommelier Aleksandar Noršić.
U priču o sladoledima uvela nas je magistrica nutricionizma Diana Gluhak: "Iako su još stari narodi znali kako se ukusno osladiti, zapravo nemamo često priliku probati neke posebne, funkcionalne sladolede, koji osim odlične hranjive vrijednosti imaju i odličan okus. Sladoledi Gelati d'Oro su testirani bezglutenski hrvatski proizvodi.
Dakle, ovo je slastica je u kojoj možete uživati u vrhunskom okusu, a ujedno je i potpuno prirodna!
Osim pjenušca
Maximo brut, još su neka premium vina
Kutjeva d.d., točnije
Maximo Nero (cabernet sauvignon, merlot i syrah),
de Gotho Crni Pinot i
graševina Turković, sljubljena sa sladoledima, ali ne kroz čašu. Jedan od naših najboljih kuhara,
Belizar Miloš iz restorana
Agava, pripremio je preljeve od redukcije navedenih vina koji su u kombinacijama s ovim sladoledima dali fantastične rezultate. Sve to zajedno i dalje je pratio
Maximo brut u čaši. Tako smo pokazali da se vina mogu sljubiti s hranom i kuhanjem, a ne samo da se piju. Uz preljeve na bazi vina, posebno treba izdvojiti i emulziju od maslinovog ulja Torkul i naranče.
Evo od kojih sastojaka su spravljeni ovi ukusni i hranjivi preljevi; možda vam damo ideju kako da sami napravite neki i tako se dodatno osvježite:
- Maximo Nero, šećer, crni papar, vanilija u mahuni
- de Gotho Crni Pinot, smeđi šećer, cimet, klinčić
- Graševina Turković, bijelo vino, šećer, zvjezdani anis, crni papar, klinčić
- Melasa i Aceto Balsamico bianco
- Maslinovo ulje Torkul, naranča
Ova se vina ne mogu kupiti u trgovačkim centrima već isključivo u restoranima i specijaliziranim trgovinama te u novopokrenutom lancu vinoteka "Svijet vina" koji Kutjevo d.d. otvara na više lokacija u Zagrebu i to - na tržnicama. Do sada su otorene dvije: na tržnici Jarun i na tržnici Gajnice.
Foto:
Helena Pletković