Božićni kolač Ovaj sjajan kolač predstavlja alternativu tradicionalnom kolaču i može se pripremiti u zadnji čas.
Vrhunski Božić na 24 kitchenu
Foto: Story
Sastojci:500 g miješanog suhog voća 60 g suhih brusnica 5 velikih žlica ruma, marsale, porta ili konjaka (upotrijebite sok od jabuke ili čaj za verziju namijenjenu djeci) 50 g brašna za dizana tijesta 250 g maslaca, omekšanog 250 g mekanog svijetlog smeđeg šećera 5 jaja iz slobodnog uzgoja prstohvat soli 2 velike žlice mljevenog đumbira 1 velika žlica mješavine začina 1 vanilija štapić, samo sjemenke (ili 3 kapljice ekstrakta od vanilije) prstohvat praška za pecivo 3 velike žlice mlijeka ili vode (nije obvezno)Za šećerni sirup:50 g slatkog sirupa od javorova soka50 g šećera1 naranča, samo korica50 ml ruma, konjaka ili vodeZa preljev od tučenih bjelanjaka:550 g kristalnog šećera8 bjelanjaka od jaja iz slobodnog uzgojaZa serviranje:jestive šljokice, za posipanje (nije obvezno)Priprema: 1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Papirom za pečenje obložite kalup dimenzija 30 cm x 22 cm. 2. U zdjeli pomiješajte miješano suho voće, brusnice, alkohol i malo brašna. 3. U zdjeli umutite maslac i šećer da budu kremasti, zatim dodajte dva jaja i pola brašna te miksajte dok se sve dobro ne poveže. Na kraju umutite preostala jaja i brašno. 4. Umiješajte sol, đumbir, mješavinu začina, mješavinu suhog voća, vaniliju i prašak za pecivo. Dodajte malo vode ili mlijeka ako je smjesa previše gusta (trebala bi se odvajati od žlice). 5. Prebacite smjesu u kalup i pecite u pećnici 30 do 40 minuta ili dok čačkalica kojom ste proboli sredinu ne bude suha. Ako kolač počne tamnjeti odozgo, a nije pečen do kraja, prekrijte ga aluminijskom folijom kako biste spriječili daljnje tamnjenje. 6. U međuvremenu, za šećerni sirup, zagrijte sve sastojke u loncu dok se šećer ne otopi. Pustite da ključa jednu minutu te maknite s vatre. 7. Izvadite kolač iz pećnice te ga obilno premažite šećernim sirupom. 8. Smanjite temperaturu pećnice na 150 stupnjeva. 9. Za preljev od tučenih bjelanjaka u zdjeli istucite šećer i dva bjelanjka, zatim dodajte još dva bjelanjka i dobro tucite dok se smjesa ne zgusne i pretvori u čvrsti snijeg. Dodajte još dva bjelanjka i opet tucite dok ne dobijete čvrsti snijeg. Zatim dodajte posljednja dva bjelanjka te nastavite tući dok ne dobijete čvrsti snijeg. 10. Vratite u pećnicu na 20 do 25 minuta ili dok se smjesa od bjelanjaka ne ispeče. (Provjeravajte svakih 10 minuta kako ne bi zagorjelo.) 11.Povećajte temperaturu pećnice na 180 °C te pecite još 2 do 5 minuta ili dok smjesa od tučenih bjelanjaka ne dobije zlatnosmeđu boju. Stalno pratite tortu jer bjelanjci lako zagore. 12. Kod serviranja pospite jestivim šljokicama te poprskajte preostalim šećernim sirupom. Foto: Promo