Unos šećera u organizam može djelovati negativno na zdravlje na više različitih načina. Otkriveno je kako šećer utječe i na stvaranje zubnog karijesa. Naime, bakterije u našim ustima koriste šećer, stvarajući kiseline koje mogu otopiti zaštitne minerale na površini zuba. S vremenom šećerne kiseline mogu otopiti minerale sa zuba, dovodeći do karijesa. Svi mi pomalo uživamo u slatkome, no previše šećera u našoj prehrani može biti prijetnja za zdravlje naših zubi. Studije su pokazale ne samo da su se naše prehrambene navike vremenom promijenile, nego se također promijenila i hrana koju jedemo. Svi znamo da kolači i slastice sadrže šećer, ali se skriveni šećeri također mogu pronaći u hrani u kojoj ga ne bismo očekivali. Tri vrste hrane koje mogu povećati unos šećera u našoj prehrani su:
- slatke stvari kao što su bomboni, kolači i slastice
- prerađena hrana koja sadrži dodani šećer kao što su pahuljice i umaci za kuhanje
- hrana koja sadrži složene ugljikohidrate kao što su kruh i tjestenina, koje mogu otpustiti šećer nakon konzumacije