Procjenjuje se da danas pet posto europske populacije, pa tako i stanovnika Hrvatske, ima poteškoća s probavljanjem mliječnog šećera laktoze, kod kojih organizam ne proizvodi dovoljno ili pak uopće ne proizvodi laktazu, probavni enzim koji razgrađuje mliječni šećer laktozu na jednostavnije šećere. Kod tih osoba laktoza dolazi u debelo crijevo nerazgrađena, što može dovesti do nadutosti, grčeva, pa ponekad i bolova u trbuhu. Kako utvrditi netoleranciju na laktozu Kako bi se utvrdila eventualna prisutnost problema netolerancije na laktozu, potrebno je posavjetovati se s liječnikom. Liječnik će za postavljanje dijagnoze preporučiti privremeno izbjegavanje konzumacije mlijeka kroz kraće vremensko razdoblje. Ukoliko se u tom periodu simptomi povuku, u većini slučajeva nije potrebno raditi daljnje pretrage, već je nužno prilagoditi prehranu problemu netolerancije na laktozu, u kojoj će i dalje biti zastupljeno mlijeko, ali mlijeko sa smanjenim udjelom laktoze.
Imate li neugodan osjećaj nadutosti nakon konzumacije mlijeka?
Još iz kategorije