Naučimo nešto o ritualima: KINESKI RITUAL Priprema čaja u Kini nije se prepuštala slučaju nego su napravljene detaljne upute koje se moralo slijediti ukoliko se htjelo postići savršen okus čaja. Listići čaja su se prvo parili, a nakon toga savijali i lomili. Dodatkom drugih sastojaka, od listića je napravljena mala štruca koja se potom pržila na vatri i oblagala tankim papirom. Kinezi bi nakon toga zagrijali posoljenu vodu, dodali štrucu i žlicu hladne vode. Zatim su piće ulili u šalice i začinili mlijekom i lukom. Kineski običaj se u međuvremenu promjenilo i danas se Kinezi koriste modernijom tehnikom. JAPANSKI RITUAL Japanska ceremonija pripremanja i ispijanja čaja jedna je od najpoznatijih u svijetu. Izvode je gejše kojima je znanje preneseno od starih majstora čaja. Tijekom mnogo godina obrazovanja u posebnim školama, gejše uče točnu proceduru ceremonije čaja. U toj ceremoniji se umjesto listića upotrebljava prah koji se mješa s vrućom vodom sve dok se ne zapjeni. Japanci nikada ne zaslađuju čaj, a uz njega jedu kolače. INDIJSKI RITUAL Listiće čaja prelijeva se mješavinom čaja napravljenom od trećine mlijeka i dvije trećine vode zaslađene šećerom. Čaj potom stoji oko pet minuta te ga se procijedi kroz muslin i prelije u šalice. RUSKI RITUAL U stoljećima staroj ruskoj tradiciji, za pripremanje čaja rabe se velike dekorirane posude – samovare. Prethodno pripremljen, gusti čaj se drži u gornjoj posudi dok se u donjoj nalazi vruća voda. Kad se poslužuje, čaj se ulije u šalicu i potom razrijedi vrućom vodom iz samovara. MAROKANSKI RITUAL Marokanski čaj je više od čaja. Ako se ikad zateknete u marokanskom domu, uživajte u obiteljskoj gostoljubivosti i čaju koji će oduševiti vae nepce. Gostu se prvo daje mala ploska koja sadrži vodu i narančine cvjetove, a služi za osvježavanje ruku. Nakon toga, iznose se dva srebrna poslužavnika prekrivena muslinom. Na jednom se nalaze male čašice za čaj i srebrni čajnik. Na drugome su kutija za šećer, šećer u obliku krugova, mali bakreni batić, tanjurić sa svježim listićima mente i drvena kutija koja sadrži kineski zeleni čaj u prahu. Potom se mala količina kipuće vode ulije u čajnik i lagano promješa kako bi se čajnik zagrijao. Tek se nakon ovoga koraka dodaju čaj i obilna porcija mente. Čajnik se snažno protrese i voda se potom prolije. Zatim se batićem odlome komadići šećera i stave u čajnik. Odmah iza toga se dodaje kipuća voda, koja stoji u čajniku oko 4 minute. Čaj se potom izlije u čašice, ali na način da se čajnik drži visoko iznad čašica, kako bi se tekućina obogatila zrakom. Čaj se odmah nakon toga vraća u čajnik te se cijela procedura s izlijevanjem čaja ponavlja.

Mediteranski čaj/Franck U ritualima ispijanja čaja možete uživati uz FRANCK čajeve. Biljni čajevi od pažljivo odabranih biljnih sorti, svježih i aromatičnih okusa koji su idealni za blagi početak dana.
Voćni čaj/dinja iz Francka Ukoliko više volite voćne okuse, za osvježenje i relaksaciju preporučamo Franck voćne čajeve koji su opojni mirisom a zavodljivi okusom. Ako vam je potreban dašak topline oni će vas ugrijati ili vas pak osvježiti ako ih pijete hladne.
Crni indijski čaj iz Francka Prave Franck čajeve – Crni indijski, Žuti i Zeleni – ste već upoznali i sigurno se među njima krije neki vaš favorit. U wellness čajevima iz Francka možete uživati ovisno o raspoloženju jer svaki od njih ima svoju notu koja će učiniti da se osjećate savršeno. Sezonski čajevi su pak savršen izbor za svako godišnje doba zbog svojih savršenih kombinacija – ljetno osvježenje s okusom spearminta s aromom limuna i banane ili pak zimska kombinacija s okusom naranče i punča, okusom meda i badema ili okus jabuke, cimeta i keksa. Ukoliko želite osvojiti tri poklon-paketa iz Francka, odgovorite na naša pitanja. Dobitnike ćemo objaviti tijekom drugog tjedna! Sretno! Više informacija: Franck Fotografije: Thinkstock