Neki ljudi jednostavno osvajaju karizmom, znanjem i pojavom. I to najčešće bez velikog truda i nastojanja da se svakomu svide. Takva je i zvijezda našeg novogodišnjeg dvobroja, 38-godišnji chef Melkior Bašić, član žirija showa 'MasterChef' na Novoj TV. Osim toga, teme vezane uz ovoga zgodnog chefa čitatelji portala Story.hr najviše su pretraživali u 2023. godini! A sve ono o čemu niste mogli čitati u bespućima interneta, ispričao je u ovom intervju.
Kako ste doživjeli 2023. godinu?
Bila je zanimljiva i puna preokreta.
Na koji način?
U poslovnom smislu otvorile su mi se nove mogućnosti i izazovi, što zahtijeva još bolju organizaciju. Žao mi je što neke angažmane fizički nisam mogao odraditi pa se ovom prilikom ispričavam svima kojima nisam odgovorio na poruku. Možda im i odgovorim kad uhvatim vremena, nadam se da razumiju. Privatno, došao nam je treći član obitelj pas Ares, što bi na grčkom značilo bog rata. Donio nam je svojevrsnu rutinu i puno veselja.
Kakav je Ares, je li vas 'doveo u red'?
Ne treba on mene dovesti u red nego ja njega. Još je štene, igrao bi se po cijele dane. Spava u hodniku, ne u krevetu, jedino nas ujutro dođe probuditi jer hoće ići van ili jesti. I to nam je donijelo promjenu u život jer se zbog njega ustajem u sedam. Supruga i ja izabrali smo pasminu lagoto romagnolo, a na internetu ima dosta zezalica zašto smo izabrali takvog psa. Zato što volimo probleme. To je jako pametan pas, možda i previše pametan pa vas može vući za nos. Primjerice, hoće vani i mislite da treba obaviti nuždu, a na kraju se vratite i ništa ne obavi. Zapravo te iskoristio za šetnju. Ako imalo osjeti da vas može vući za nos, samo će nastaviti. Jako je zanimljiv. Meni je izazov tko će koga nasamariti - ja njega ili on mene.
Vjerujemo da će vam dobro ići odgoj Aresa, a jeste li se ikada narugali na svoj račun kako ste ispali naivni i glupi kada su u pitanju odnosi s ljudima?
Moj ego to može podnijeti jer znam reći: 'Zeznuo sam!' Doduše, trudim se da se to rijetko dogodi, ali nekad se dogodi. Ljudski je griješiti, samo je važno priznati i pronaći način kako ispraviti neku situaciju. Takav sam i kao chef, racionalno pristupam problemu uzimajući u obzir nekoliko rješenja, pa čak i kako bih prevenirao eventualnu nezgodnu situaciju. Po tom pitanju sam perfekcionist. Što se međuljudskih odnosa tiče, moram priznati da mi se nije događalo da ispadnem glup jer sam zatvoreniji i povučeniji tip. Ne idem na kavu sa svakim. U prvom redu ne dopušta mi posao, ni privatni život jer jako pazim da ne ispašta. Ovo malo slobodnog vremena koje imam posvetim ljudima koji su mi važni. Zna mi se dogoditi da ne vidim kuma po dva mjeseca jer trčim na sve strane. Kad je posao u pitanju, držim se strogo profesionalno jer sam iskustvom uvidio da ga ne treba miješati s prijateljstvom. A kad postignemo rezultat, onda se možemo proveseliti. Posao je na prvome mjestu, poslije dolazi upoznavanje osobnosti kolega, šale i opuštanje - isključivo kad se postigne cilj s idejom što bismo još mogli bolje napraviti.
Uvijek ste nasmijani, teško vas je zamisliti kao strogog chefa?
Što se tiče kuhinje, u njoj se ne smijem previše. Fokusiran sam na to tko što radi. Međutim, što se tiče 'MasterChefa', ipak je to televizijskih show i nije ista priča, pa tako ni odnos s kandidatima među kojima ima dragih ljudi s kojima sam u kontaktu.
Ne trudite se svidjeti drugima?
Zeza me mimika, vidi se kad mi netko 'sjedne', a isto tako kad mi ne 'sjedne', ali iz iskustva ne osuđujem na prvu. Kad sam radio u Alhambri na Lošinju naišao sam na bahatog i glasnog kolegu koji je zapravo samo imao takav nastup. Na kraju sam zaključio da je odličan lik, prava dušica. A imao sam i obrnutih primjera. Mi ne znam nečiju priču, treba biti tolerantan i dati nekomu priliku da bismo ga zapravo upoznali. I ja sam bio super sretan sve dok mi se nije dogodio problem sa štitnjačom i sva ta nervoza na poslu. Tada mi je brat rekao, zajedno smo radili na Lošinju: 'Smiri se, još te nisam vidio da si se nasmijao otkako sam tu.' Nakon šest mjeseci, kad sam se oporavio, priznao sam mu da je bio u pravu.
S odmakom, što mislite, što je izazvalo problem sa štitnjačom?
Nastojanje da sve u poslu mora biti konstantno i da svaki gost mora dobiti savršeno jelo.
Mislite li da savršenstvo može donijeti puno štete?
Slažem se da perfekcionizam može uništiti čovjeka jer nema granice kad ga ganjaš.
Klasa ste optimist?
Načelo da. Supruga mi zna reći da uvijek iz nečeg lošeg izvučem nešto dobro. Važno je u svakoj situaciji pronaći barem jednu dobru stvar.
Kako se supruga Andrea nosi s vašom popularnošću?
Nema tu nikakve slave. Puno smo razgovarali i zdrava komunikacija mi je pomogla. Oboje smo rogati, ona je horoskopski Jarac, ja Ovan. Andrea je upornija, ja tvrdoglaviji. Problem se može dogoditi samo zbog loše komunikacije. A svoju ženu obožavam. Istina, i svađa je ponekad zdrava, a pomirenje još slađe. Zna nam se dogoditi da se porječkamo zbog gluposti pa si kažem: 'Koja sam ja budala.'
Ima li ljubomore s obzirom na to da ste miljenik žena?
Nema ako je normalan pristup. Primjerice, kad me netko zaustavi na ulici i pita Andreu može li se fotografirati sa mnom, pristojno je, ali ima situacija kada netko priđe i ne pogleda je. Tada je tom nekom ljubazno predstavim: 'Ovo je moja supruga.' Mislim da bi svakomu to smetalo.
Tko je romantičniji od vas?
Andrea. Kad sam je zaprosio, samo sam joj dao prsten. Rekao sam: 'Ljubavi, evo' i pružio prsten. Odmah je rekla 'da', ali poslije mi je prigovorila da je nisam ni pitao hoće li se udati za mene. To sam naknadno napravio.
Hoćete li ići na kakvo novogodišnje putovanje?
Planiramo. Ona voli povijest i muzeje. Nikad nismo bili u Beču koji nam jedna od želja.
Želje i planovi u 2024.?
Ova godina bila mi je u znaku suradnje s hotelima Aminess, tu je i ona s Konavoskim dvorima i Proto Dubrovnikom. Imam još neke opcije za konzalting i start up, nešto u čemu ću moći prenijeti svoje znanje, što me jako veseli, ali o tome ćemo kad prođu blagdani. Odlično je prošlo i s ‘MasterChefom’, zadovoljni smo.