Najpopularnija majka, baka i prabaka na svijetu, 93-godišnja britanska kraljica Elizabeta II, svakodnevno je u fokusu javnosti, pogotovo nakon odluke Harryja i Meghan da napuste kraljevski dvor i novi život započnu na drugom kontinentu. No, s obzirom na to na kraljica rijetko otkriva detalje i zanimljivosti o svom privatnom životu, malo ljudi zna da je ona veliki gurman, ali i vrsna - kuharica. Naime, ona voli jesti, ali i pripremati palačinke, i to one škotske, a njezine slastice osvojile su svojedobno i nekadašnjeg predsjednika SAD-a, Dwighta D. Eisenhowera, prenosi magazin Hello.

Recept za palačinke kraljice Elizabete
Foto: Profimedia

Naime, davne 1960. godine Eisenhower i njegova supruga Mamie boravili su na kraljičinom imanju Balmoral u Škotskoj, gdje im je ona spremila svoje čuvene palačinke. Predsjednik je bio oduševljen te mu je Elizabeta odlučila otkriti svoj recept, međutim, na to je zaboravila. Zato mu je nedugo zatim poslala pismo u kojem mu se zbog toga ispričava te mu je poslala recept i dodatne savjete za pripremu savršenih palačinki.

Recept za palačinke kraljice Elizabete
Foto: pinerest

'Dragi gospodine Predsjedniče! Vidjela sam Vašu fotografiju u današnjim novinama, kako stojite ispred roštilja i to me podsjetilo da Vam nikada nisam poslala recept za škotske palačinke koji sam Vam obećala u Balmoralu. 

Nadam se da će Vam dobro ispasti

  Nadam se da će Vam dobro ispasti', napisala je Elizabeta pa dodala: 'Iako su količine dovoljne za 16 osoba, ako ih spremam za manji broj ljudi, obično stavim manje brašna i mlijeka, a ostale sastojke koristim u napisanim količinama. Također, pokušala sam koristiti i sirup umjesto običnog šećera i to je veoma ukusno. Mislim da smjesu treba dobro miješati te da ne smije dugo stajati prije pečenja', napisala je Elizabeta, a mi u nastavku donosimo recept za čuvene kraljevske palačinke. 

Recept za palačinke kraljice Elizabete
Foto: pinerest

PALAČINKE KRALJICE ELIZABETE

Sastojci: 2 šalice brašna, 4 jušne žlice šećera, 1 šalica mlijeka, 2 jaja, 2 čajne žličice sode bikarbone, 3 čajne žličice limunovog soka, 2 čajne žličice topljenog maslaca

Priprema: Umutite jaja, šećer i polovinu količine mlijeka. Dodajte brašno i dobro pomješajte pa dodajte mlijeko po potrebi kako biste dobili odgovarajuću gustoću. Dodajte i sodu bikarbonu, limunov sok i maslac. Pecite palačinke jednu po jednu i okrećite ih kada se pojave balončići na površini.