Ivana Čuljak-Lošić djevojka je neodoljivog osmijeha i majstorica u pripravljanju slastica. Javnost ju je upoznala kroz prvu sezonu showa emisije 'Masterchef', a sada sve osvaja šarenilom i veseljem torti i kolača koje spravlja. Proputovala je svijet, a sada u Hrvatskoj želi podijeliti svoju ljubav prema kulinarstvu, ali i dokazati kako se 'ovdje može'. Zbog svog profila na društvenim mrežama pod sloganom 'Neka jedu kolače' proglašena je i gastro influencericom 2019. godine. U razgovoru za Story.hr otkrila je kako će uskoro iz virtualnog #nekajedukolače svijeta, u kojem redovito obitava prijeći u onaj 'stvarni', i to u obliku dugo sanjane slastičarnice.
Zašto baš slastice?
'Volim kuhati sve, no slastice su mi omiljene jer su šarene i vesele. Mogu izraziti svoj karakter'
Volim kuhati sve, no slastice su mi omiljene jer su šarene i vesele. Mogu izraziti svoj karakter. Predstavljaju ono što ja jesam. Kada sam razmišljala hoću li otvoriti restoran ili slastičarnicu prevagnulo je i racionalno razmišljanje. Zbog moje ekonomske struke, smatram da je teže voditi restoran nego slastičarnicu.
S koliko godina ste pripremili prvi kolač i koji?
Imala sam šest godina. Nije to bilo nešto najukusnije. Mama je nadgledala, naravno. U mojoj obitelji uzore za kulinarstvo imam u mami za kolače, tati za morska jela, a u baki za tradicionalna jela kao što su, recimo, razne pite.
Uspjeli ste spojiti dvije ljubavi – putovanja i posao koji volite. Koja je tajna tog uspjeha?
Iskreno, ne gledam to kao uspjeh. Mnogi mi često kažu da sam hrabra. Mislim da se tu radi o mojoj energiji jer ja živim po onoj: 'Što zračiš - to privlačiš'. Zaista radim ono što volim. Ipak, mislim da se ne radi ni o hrabrosti. Meni je to normalno, pokucati na vrata i pitati za posao. Mislim da se treba izboriti za sebe.
Koja vam je najneobičnija slastica koju ste pripremili?
Tamales iz Meksika – imaju dvije vrste: slatki i slani. Radi se od smjese od kukuruza, zaslađeno je i s malinama. Ta se smjesa zamota u list kukuruza. Jedva sam to čekala napraviti kada sam ju kušala u Meksiku. Mislim da bi se neki bi se u Hrvatskoj čudili tom spoju. Također, kušala sam u Barceloni, a i htjela bih to pripremiti - kolač 'bez ičega'. To je veganski kolač, bez glutena, bez vrhnja, bez maslaca i bez jaja.
Sudjelovali ste i u Masterchefu, kakvo je to iskustvo bilo za vas? Što se naučili?
'To je za mene bilo veliko iskustvo, a naučila sam da ne znam ništa. To me na neki način trgnulo i natjeralo da počnem raditi'
To je za mene bilo veliko iskustvo, a naučila sam da ne znam ništa. To me na neki način trgnulo i natjeralo da počnem raditi. Svakako, to je bio dobar vjetar u leđa, no mislim da sam najviše napravila nakon sudjelovanja.
Pretpostavljam da imate puno posla, planirate li proširenje radne snage?
Imam puno posla, a planiram i proširenje, i to u pogledu slastičarnice u Zagrebu. Zvat će se 'Neka jedu kolače' i bit će u sklopu kafića 'Most unusual garden'. Mislim da je to odlična kombinacija jer je čitavo mjesto bajkovito uređeno i baš si 'pašemo'. Otvara se za otprilike dva mjeseca pa sada radimo na pripremama. Naravno, za mene će to biti i prilika naučiti o vođenju posla jer ću imati i radnike za koje ću brinuti.
S kojom namirnicom obožavate raditi, a koje se klonite?
'Odabrati najdražu je za mene kao da pitate majku koje joj je dijete draže'
Volim sve namirnice. Odabrati najdražu je za mene kao da pitate majku koje joj je dijete draže. Jednostavno ne mogu odabrati. Što se tiče namirnica kojih se 'klonim', ne izbjegavam niti jednu. Svaka mi je novi izazov i mogućnost za promišljanje kako je iskoristiti.
Kako ste se odlučili početi s 'Neka jedu kolače'? Kako su izgledali ti počeci?
Uvijek sam voljela povijest. Zapravo, htjela sam ju i studirati, ali kao Hercegovka sam shvatila da tu nema novaca. Citat Marije Antoanete za naziv brenda odabrala sam jer obožavam kraljice i carice. Počelo je s hashtagovima ispod fotografija, a na kraju je preraslo u cijelu stranicu i evo sad slastičarnicu. To je za mene uspjeh. Koliko god ljudi bježe iz Hrvatske, ja vjerujem da se može.